Două ore de istorie a presei brașovene, la Casa Mureșenilor. Povestea Gazetei de Transilvania din 22 decembrie 1989, plătită de „Revoluție”

În 12 martie 1838 apărea la Brașov „Gazeta de Transilvania”, cel mai longeviv ziar politic al românilor ardeleni. Momentul a fost marcat de Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, care, după exact 186 de ani de la apariția primului număr al publicației, a organizat un eveniment în care jurnaliști brașoveni au vorbit despre evoluția și transformarea presei brașovene după anul 1989.

A fost un eveniment în care, timp de aproape două ore, s-au putut afla, „din culise”, episoade din epoca „romantică” a anilor 1990, dar și părerile veteranilor presei brașovene despre ceea ce este acum presa.

„Ce faceți?”. „Facem Gazeta”

Exact în 22 decembrie 1989 a fost pregătit primul număr din noua ediție a Gazetei de Transilvania, după ce mulți ani, publicația s-a numit „Drum nou”. Acest prim număr a fost pregătit și tipărit în condiții speciale, pentru că în Brașov „se trăgea”, dar cele 60.000 de exemplare au fost tipărite și distribuite în oraș, a povestit Ioan Popa, de la Gazeta de Transilvania.

„În timp ce pregăteam ziarul ne-a sunat cineva de la partid (PCR – n. red), nu dau nume, care ne-a întrebat: «Ce faceți?». «Facem Gazeta de Transilvania», i-am spus. «Cu aprobarea cui?», ne-a întrebat. «A poporului», a fost răspunsul nostru”, și-a amintit Popa.

Acesta și-a amintit și alte momente amuzante de atunci:

„La un moment dat s-a pus problema: pe cine punem director. A venit și propunerea: pe George Barițiu. Așa că a fost trecut ca director George Barițiu. A apărut și întrebarea: da’ cine plătește? Cum cine plătește? Revoluția”.

Distribuirea ziarului a fost o provocare, și-a amintit Ioan Popa.

„După ce au fost tipărite ziarele a apărut problema difuzării lor. Totul era închis în Brașov, pentru că se trăgea. Cineva a venit și a spus că vine cu o mașină și în duce în oraș. A făcut rost de un camion. Am încărcat ziarele în el. Apoi, când a ajuns în oraș nu avea unde să le lase, pentru că totul era închis. Până la urmă, ziarele au fost lăsate prin oraș, în zonele populate”.

Ultimul număr al Gazetei de Transilvania a apărut în 25 iunie 2009.

Jurnaliști cu ștate vechi, invitați la povești la Casa Mureșenilor

La evenimentul de la Casa Mureșenilor au avut intervenții Ioan Popa (Gazeta de Transilvania), dr. Jenica Vulcan (Muzeul „Iosif Vulcan” din Șinca Veche), Atilla Ambrus (Brassói Lapok), Felicia Popa (Antena 1 Brașov), Sebastian Dan (newsbv.ro), Florentin Cozmolici și Silvana Șerban Enache (Radio România Brașov FM), Ovidiu Grădinar (TVS Holding), Sorin Țîrcă (RTT), Ralf Sudrigian (Karpatenrundschau), Radu Colțea (BZB), Mihaela Parghel (BrasovMetropolitan.ro), dr. Valer Rus și Ovidiu Savu (Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov).

Participanților li s-a oferit un dar muzical și poetic în interpretarea pianistei Simona Patriche și actriței Nora Vlad.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.