Brașovul are nevoie de aproximativ 200 de kilometri de autostradă. Deocamdată are 6 kilometri, se lucrează la aproximativ 20 de kilometri, iar alți 5 sunt promiși

Guvernul României s-a reunit în 14 mai la Brașov, într-o ședință extraordinară în care au aprobat, printre altele, indicatorii tehnico-economici pentru un lot de autostradă de aproximativ 5 kilometri, cuprins între Cristian și Codlea. A fost prima ședință a Guvernului ce s-a desfășurat la Brașov, după 102 ani.

Astfel, Guvernul a aprobat hotărârea pentru revizuirea și completarea studiului de fezabilitate pentru sectorul de autostradă, Cristian-Codlea, cu o lungime de 5,18 kilometri, care va continua sectorul existent de autostradă Râșnov-Cristian, aflat în exploatare din anul 2020. Valoarea totală a proiectului este de aproape 880 milioane lei, iar durata de execuție este de 24 de luni. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, respectiv Programul transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

„Chiar dacă vorbim despre doar 5 kilometri de autostradă, aceștia sunt foarte importanți pentru a face legătura atât cu Autostrada Brașov-Făgăraș, cât și cu bucata Râșnov-Cristian, inaugurată în 2020. Este, de fapt, un nou pas în construcția Autostrăzii București-Brașov, atât de așteptată de noi toți. De altfel, dezvoltarea infrastructurii rutiere care asigură legătura județului Brașov cu alte regiuni ale țării a fost abordată integrat de actualul Guvern. Tocmai de aceea, putem vorbi în prezent de construcția Autostrăzii Sibiu- Făgăraș, care asigură accesul acestui județ, atât cu Vestul României, dar și cu statele din Vestul Europei. Toate contractele au fost semnate în mandatul actualului ministrul al Transporturilor, Sorin Grindeanu, iar acum sunt în fază de implementare. Importantă este și conexiunea între Transilvania și Moldova, iar aici Autostrada Brașov- Bacău, A 13, joacă un rol esențial. În scurt timp, contractul pentru completarea Studiului de Fezabilitate va fi semnat, ceea ce permite să avem o perspectivă clară și predictibilă pentru construcția acestei autostrăzi în următori ani. Vorbim de peste 230 de kilometri, care vor spori potențialul economic al județului Brașov, dar în primul și primul rând, al Moldovei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

În ce stadiu sunt proiectele autostrăzilor care trec prin județul Brașov

Comarnic – Brașov

Sunt în exploatare 6 km (Râșnov – Cristian), iar pentru alți 5 km (Cristian – Codlea) au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în ședința de Guvern din 14 mai. Pentru sectorul Ploiești – Brașov, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat la Brașov că în toamnă urmează să fie predat Studiul de fezabilitate. Tot pentru acest sector sunt căutate sursele de finanțare, variantele fiind fondurile europene sau parteneriatul public-privat.

Ministrul Transporturilor a evitat să dea un răspuns la întrebarea: „Când vor fi gata lucrările?”.

Sibiu – Făgăraș

Proiectul este în derulare. În această perioadă se lucrează la proiectul tehnic, apoi vor începe lucrările. Sectorul de autostradă urmează să fie inaugurat în anul 2027. Aproape 20 de kilometri din acest lot de autostradă sunt în județul Brașov.

Făgăraș – Brașov

Anul acesta urmează să fie recepționat proiectul tehnic. Estimarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere este că lucrările vor fi terminate în anul 2028.

Brașov – Bacău

Este în derulare licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Dacă nu vor fi contestații, în cursul acestei luni va fi semnat contractul de servicii. Pentru această autostradă nu există o estimare privind anul în care va fi dată în folosință.

În județul Brașov, aceste sectoare de autostradă au o lungime totală de aproximativ 200 de kilometri, cu tot cu drumuri de legătură.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.