FOTO. „Casa noastră Viscri”: O casă veche de 150 de ani, restaurată pe bani europeni pentru a deveni o nouă atracţie a satului obiectiv UNESCO din judeţul Braşov

Viscri - casa 140 dupa restaurare
Viscri - casa 140 după restaurare

Satul Viscri, obiectiv UNESCO de la nivel regional, își va completa atracțiile locale turistice ce redau emoții autentice turiștilor. Una dintre gospodăriile din sat, cu o vechime de aproape 150 de ani, va fi restaurată şi convertită funcţional, printr-un proiect finanţat din fondurile europene destinate patrimoniului UNESCO.

„Casa noastră Viscri”, un proiect depus de Fundaţia Mihai Eminescu şi UAT Judeţul Braşov

Satul Viscri își va completa atracțiile locale turistice ce redau emoții autentice turiștilor. „Casa noastră Viscri” este un proiect depus în parteneriat între Fundația Mihai Eminescu Trust și UAT Județul Brașov şi are o valoare totală de peste 9 milioane lei. Proiectul are în vedere restaurarea unui element de patrimoniu cultural autentic prin întregirea tipologiei arhitecturale.

Satul Viscri, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, își are originile în secolul al XII-lea, și a devenit faimos după ce prințul Charles și-a cumpărat o casă aici în 2006. Localitatea a înflorit de atunci şi a devenit unul dintre locurile preferate de turişti, întâmpinându-i cu produse tradiţionale.

„Casa noastră Viscri”, casa de la nr. 140 din satul în care locuitorii sunt vecini cu Regele Angliei, va deveni prin lucrările de restaurare și activitățile prevăzute în proiect finanțate prin PR Centru 2021-2027 – un spațiu punte între vechea comunitate a satului a cărei îmbătrânire este o realitate ce nu poate fi ocolită și familiile nou venite, de obicei tineri cu copii.

„Casa noastră Viscri”, cu ateliere de gătit, olărit, pâslărit

După restaurare, casa nr. 140 din Viscri va deveni o gospodărie conservată „in situ”, deschisă publicului larg pentru o experiență de vizitare autentică. Gospodăria va reprezenta o sinteză a arhitecturii vernaculare din Transilvania, recunoscută și prin statutul de sit UNESCO. Aici vor avea loc ateliere de gătit, olărit, pâslărit, dar și cursuri de ghizi pe bicicletă.

Ansamblul gospodăriei care va ajuta turiștii să guste din viața la țară va cuprinde casa de locuit, anexa și șura. Elementele peisagere s-au păstrat și vor fi puse în valoare vița de vie pe fațada dinspre curte a casei, fântâna de apă, un păr bătrân în curtea din față, fragmente de pavaj tradițional din piatră de râu, curtea și grădina.

17 familii tinere din Bucureşti, Cluj şi Germania s-au mutat recent în Viscri

În ultimii ani în satul Viscri s-au mutat 17 familii tinere, din București, Cluj și Germania. Acestea locuiesc aici permanent și contribuie activ la dezvoltarea „noii comunități” și la activitățile de revitalizare a patrimoniului. Turiștii spun că în Viscri totul te invită la visare, la introspecție, la veșnicie, culori, forme, contururi, materiale, lumină, cald, calm.

În acest context, gospodăria nr. 140 va fi utilizată ca loc de socializare pentru membrii din comunitatea locală, unde aceștia vor putea participa la activități culturale, vor putea organiza sau celebra diverse evenimente importante în comunitate.

Datorită autenticității acestui sat, Viscri a devenit un loc atractiv de locuit în special pentru oamenii pasionați de patrimoniu. Restaurarea și revitalizarea patrimoniului săsesc și a comunității prin susținerea și dezvoltarea unui turism responsabil a contribuit la o creștere constantă a ”industriei turistice” din Viscri, ceea ce a atras în sat o categorie socială nouă – a întreprinzătorilor, în contrast cu comunitatea locală care în mare parte a rămas la ocupațiile agricole, neștiind să se integreze în noua economie bazată pe turism. De aici a apărut și necesitatea acestui proiect de a crea noi servicii turistice pentru a răspunde nevoilor celor care vizitează comunitatea Viscri, dar și pentru a pune în valoare bogăția culturală, care să genereze venituri sustenabile în comunitate”, a declarat domnul Simion Crețu, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.