Salvamontist din Braşov, câştigător la Speo Balcaniada 2024, din Croaţia

Salvamontistul Marius Moise din cadrul Serviciului Salvamont Salvaspeo Braşov a câştigat Speo Balcaniada 2024.. El a obţinut cel mai bun timp la competiţia care s-a desfăşurat în Croaţia, parcurgând în puţin peste patru minute un traseu de zeci de metri, care a alternat urcări cu coborâri în rapel şi trecere târâş printr-o strâmtoare.

 Concursul a avut loc în perioada 29 mai – 2 iunie la centrul de vizitare al peşterii Cerovac, din munţii Velebit, în zona centrală a Croaţiei.

„Marius a parcurs în patru minute şi 14 secunde un traseu amenajat la suprafaţă, bazat pe unele dintre cele mai solicitante tipuri de obstacole din peşteră: 25 de metri urcare în blocatoare, rapel scurt, cu trecere directă înapoi în urcare, din nou rapel şi, la final, trecerea târâş printr-o strâmtoare de patru metri lungime. Acesta a fost cel mai rapid dintre cei 50 de speologi înscrişi în concurs, dintre care şapte au ajuns în finală. Congresul anual al Uniunii Balcanice de Speologie a reunit speologi din Croaţia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Serbia, Grecia, Muntenegru, Macedonia, Cehia, Slovenia, Ungaria, Turcia, Polonia, Israel şi România”; au transmis oficialii Salvamont Braşov, citaţi de news.ro.

În total, la Speo Balcaniada care s-a desfăşurat în Croaţia au fost aproximativ 250 de participanti, dintre care 40 de români.

Marius Moise este, din anul 2004,  salvator montan atestat, voluntar, dar şi salvator din mediul subteran şi speologic în cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Braşov. Începând cu anul 2020, Marius Moise este şi salvator speolog.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.