Turnul virtual al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, la prima defecțiune. Problema a fost rezolvată, susțin reprezentanții ROMATSA

Sistemul REMOTE de la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, care permite dirijarea de la Arad a traficului aerian de la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a cedat duminică seara. Aceasta este prima defecțiune a sistemului de la deschiderea aeroportului.

Mai exact, potrivit anunțului ROMATSA, care se ocupă de dirijarea traficului aerian la nivel național, defecțiunea a apărut la ora 19.22, când operatorii de la Arad nu mai primeau imaginile de la Brașov, astfel că serviciile ATS (serviciile de trafic aerian) pentru Aeroportul Brașov au fost suspendate temporar.

„Siguranța zborurilor nu a fost afectată. După aplicarea procedurilor necesare și colaborarea cu producătorul echipamentului, situația a fost remediată în jurul orei 22.30 LT. În acest moment, serviciile ATS au fost restabilite, iar zborurile programate pentru mâine (luni, 19 august, n.r.) nu vor fi afectate. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat pasagerilor de astăzi, dar prioritatea noastră a fost și rămâne siguranța zborurilor”, a transmis duminică seara ROMATSA.

Din cauza acestei defecțiuni, cursele Fly Lili Brașov – Salonic și Salonic Brașov au fost anulate duminică seara, operatorul anunțând că acestea vor fi reprogramate pentru data de 19 august.

Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav este singurul din România cu trafic aerian dirijat de la distanță, din centrul ROMATSA de la Arad.

Turnul de control virtual al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav are două componente:

  • cea exterioară, de preluare a imaginilor, de la Ghimbav, unde sunt 14 camere video, cu infraroșu. Acestea sunt poziționate astfel încât să asigure o vizibilitate de 360 de grade. Camerele, de înaltă rezoluție, au capacitatea de a prelua imagini până la aproximativ 7 km. De asemenea, există, încă, 2 camere mobile suport, care intervin în cazul în care apare o defecțiune la una dintre camerele video sau care pot executa operațiuni de focusare pe anumite detalii. Toate camerele sunt  prevăzute cu un sistem de autocurățare foarte avansat, cu aer comprimat, astfel încât să nu existe impurități pe lentilele acestora. 
  • cea interioară, alcătuită din monitoarele, de la centrul de dirijare a traficului de la Arad. Aceste monitoare permit operatorilor să supravegheze, să controleze și să dirijeze traficul aerian pe aeroportul de la Brașov. 

Echipamentele folosite pentru dirijarea traficului aerian de pe Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav sunt produse de SAAB din Suedia și THALES din Italia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.