FOTO. Orașul Ghimbav are una dintre cele mai moderne creșe din județul Brașov. Unitatea a fost vizitată de ministrul Educației

Orașul Ghimbav are, începând din 5 septembrie, o creșă, după mulți ani în care o astfel de unitate a lipsit. Creșa a fost inaugurată se primarul Ionel Fliundra și personalul unității, în prezența ministrului Educației, Ligia Deca, dar și a ministrului Dezvoltării, Adrian Veștea. Așa cum se întâmplă în cazul celor mai multe investiții, a fost tăiată și o panglică, însă acest lucru nu a fost făcut de oficiali, ci de o fetiță din oraș.

De altfel, creșa de la Ghimbav a fost apreciată de ministrul Educației, Ligia Deca, ea afirmând că este o unitate modernă, așa cum ar trebui să fie în toată țara.

Noua creșă a fost așteptată de mulți ani ghimbășeni, în special de către cei din zona nouă a orașului, unde locuiesc numeroase familii tinere.

Activitatea creșei de la Ghimbav va începe, în primă fază cu grupele „Albinuțele” și „Iepurașii”, formate din preșcolari care au vârsta mai mare de 2 ani.

Mai mult timp pentru proceduri, decât pentru lucrări

Pentru construirea unei creșe, autoritățile locale din Ghimbav au obținut în urmă cu mai mulți ani o finanțare de la bugetul de stat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar unitatea ar fi trebuit să se realizeze conform unui proiect tip. Însă, primarul Ghimbavului, Ionel Fliundra, a spus că la nivelul administrației locale a fost luată decizia îmbunătățirii proiectului.

„Am obținut acordul Ministerului Dezvoltării pentru noul proiect. Inițial, conform studiului de fezabilitate pentru construcția reproiectată a ajuns la 7,1 milioane de lei, iar astăzi, după ce am finalizat totul, valoarea investiției ajunge la 8,2 milioane de lei. Avem o creșă modernă, organigrama este completă, așa că îi așteptăm pe cei mici”, a declarat primarul orașului.

Lucrările la creșă au început în anul 2021 și au avansat rapid. Însă, a explicat primarul Ghimbavului, în timpul derulării proiectului nornele legale pentru astfel de unități au fost schimbate de mai multe ori și a fost nevoie de lucrări suplimentare.

Au apărut unele modificări ale reglementărilor privind protecția la incendii și a normativelor sanitare. Pentru a le respecta a fost nevoie de modificarea documentațiilor tehnice, de obținerea avizelor pentru noile soluții propuse de la Direcția de Sănătate Publică și de de la Inspectoratul pentru Situații de urgență, apoi de realizarea unor lucrări suplimentare. Pentru toți acești pași a fost nevoie de timp.

În primăvara acestui an, lucrările au fost terminate, s-au lansat demersurile pentru autorizarea unității, iar Inspectoratul Școlar al Județului Brașov a început să se ocupe de angajări, organigrama unității fiind completată recent.

Creşa este construită pe un teren cu suprafață de 680 de metri pătraţi. Clădirea are parter şi etaj și multă lumină naturală. Spațiile pentru cei mici sunt amenajate la parter. Aici au fost realizate trei încăperi mari pentru sălile de grupă.

Pe lângă o sală de curs, fiecare grupă are un vestiar, un grup sanitar şi un dormitor. De asemenea, a fost amenajată și o sală de mese şi sală de festivităţi, dar şi propria bucătărie ultra-modernă şi sală de biberonerie.

Totodată au fost amenajate spații administrative şi pentru birouri, au fost instalate panouri solare, dar au fost amenajate și locuri de joacă pentru cei mici, în curtea interioară a unității.

De altfel, fiecare încăpere de la parter are o ieșire directă spre curtea interioară, unde este amenajat un loc de joacă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.