FOTO-VIDEO. Spitalul Tractorul din Brașov, renovat cu bani privați. Patru firme s-au implicat în campania „Spitale publice din bani privați”, la invitaţia actorului Codin Maticiuc
Mai multe spații din incinta Pavilionului Tractorul al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov au fost renovate complet cu bani privați, prin campania „Spitale publice din bani privați”, derulată de Fundația Metropolis. Suma necesară realizării lucrărilor, aproximativ 200.000 de euro, a fost asigurată de companiile Bilka Steel, Kasper Developement, Varta AG, Mapei România, care au răspuns provocării lansate de actorul Codin Maticiuc.
Renovarea Spitalului Tractorula a inclus igienizarea sălilor de operație existente și amenajarea unor săli noi ce vor fi utilizare de specialităţile urologie, ORL și BMF (chirurgie buco-maxilo-facială). De asemenea, au fost amenajate două saloane ATI la acelaşi nivel cu Blocul operator şi au fost realizate grupuri sanitare în saloanele de la etajul doi. Tot prin acest proiect au fost modernizate instalațiile electrice, sanitare și termice.
„Am făcut micile modificări care se puteau face și am încercat să finalizăm lucrările cât mai repede. De asemenea, toate intervențiile au fost realizate conform principiului «facem de la zero». Altfel spus, ne mutăm în casă nouă”, a explicat directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Emil Mailat.
Premieră la Brașov în cadrul campaniei
Reprezentantului Fundației Metropolis, Codin Maticiuc, care derulează la nivel național campania „Spitale publice din bani privați”, spune că este prima dată când deruleză un astfel de proiect la Brașov. Însă a avut o surpriză plăcută în colaborarea cu firmele locale care au răspuns foarte rapid la „provocarea” lansată şi s-au implicat exemplar.
„Renovarea Staționarului Tractorul nu ar fi fost posibilă fără devotamentul și contribuțiile generoase ale comunității de business din Brașov. Brașovul este primul oraș în care s-au strâns banii doar din comunitatea locală. De obicei, noi acționăm în felul următor: strângem din comunitatea locală o sumă, pe care o dublăm și o investim în oraș. Brașovul este primul oraș în care nu am mai apucat să dublăm suma. Investiția la acest spital se ridică la peste 200.000 de euro, iar banii au fost strânși în câteva luni”, a declarat reprezentantul fundației, Codrin Maticiuc.
El a menționat că fundația se va implica și în realizarea altor investiții în sistemul sanitar brașovean.
Oncologia, următoarea pe listă
Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Emil Mailat, spune că, inițial, prin campania Fundației Metropolis era luată în calcul renovarea clădirii din incinta Pavilionului Mârzescu, în care funcționează secțiile de oncologie.
„Acel proiect era mai dificil de implementat într-un timp scurt, pentru că abia a fost clarificată situația juridică a imobilului, iar acum trebuie să punem la punct unele aspecte. Pentru clădirea din cadrul Pavilionului Mârzescu, împreună cu reprezentanții companiei Kasper, am făcut deja demersurile pentru a identifica lucrările nevoilor și pentru a vedea cum trebuie reorganizate secțiile. Așteptăm să se ia o decizie finală privind organizarea, mai precis să vedem dacă rămânem la Mârzescu sau ne mutăm în Pavilionul Astra, cum s-a discutat până în luna iunie a acestui an. După ce se vor pune la punct toate aceste aspecte, așa cum am înțeles de la Fundația Metropolis, dar și de la unii dintre partenerii implicați, de la anul vor putea începe lucrările la Pavilionul Mârzescu, pe care noi o considerăm o investiție prioritară”, a declarat Mailat.
Președintele Consiliului Județean Brașov: „Trebuie să învățăm să colaborăm cu firmele private”
Sistemul public sanitar este în subordinea Consiliului Judeţean Braşov, spitalele fiind coordonate de direcţia special înfiinţată în acest sens, în administraţia judeţeană, care se ocupă, de altfel, şi de finanţarea ei. Cu toate acestea, preşedintele interimar al CJ Braşov, Şerban Todorică, spune că e nevoie de o colaborare mai apropiată cu firmele private din judeţ, pentru susţinerea sistemului sanitar.
„Cu fonduri private au mai fost realizate renovări și amenajări și la alte unități. De exemplu, printr-un astfel de parteneriat a fost amenajată secția de arși de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. Astfel de proiecte m-au făcut să înțeleg foarte bine cât de important este partenerul privat și avem o dovadă clară că firmele din Brașov se implică atunci când le este solicitat sprijinul. Cred că noi, ca administrație locală, trebuie să învățăm să colaborăm cu firmele private”, a declarat Todorică Şerban.
Lucrările s-au făcut în condiții deosebite
Lucrările de renovare au fost realizate de Kasper Developement, companie care a fost și unul dintre cei 4 finanțatori ai proiectului. Firma nu se află la prima colaborare cu staţionarul Tractorul, în 2018 angajaţii companiei fiind cei care, în afara programului de lucru, au făcut voluntariat pentru modernizarea unei secţii din clădire.
„A fost un proiect cu multe provocări, cea mai mare dintre ele fiind că spitalul a fost operațional pe toată durata lucrărilor. A trebuit să lucrăm în condiții deosebite de igienă, dar am respectat termenul de finalizare a proiectului”, a declarat reprezentantul companiei Kasper.
La rândul său, reprezentantul companiei Mapei a declarat:
„Suntem foarte onorați să facem parte din acest proiect și ne vom implica și în acțiuni viitoare”.
Horațiu Țepeș, reprezentantul companiei Bilka, a apreciat inițiativa Fundației Metropolis: „Cu astfel de oameni, ne facem casă în ceruri (…) Atât cât e normal, putem să fim mândri cu ce au reușit ei să facă, cu suportul nostru”.
„Suntem bucuroși să ne implicăm în astfel de proiecte și le vom susține în continuare”, a spus și reprezentantul companiei Varta.
Folosim tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare afișate în funcție de interesele și/sau profilul dumneavoastră.Ok
Fii primul care comentează