FOTO & VIDEO. Declarații optimiste de la Voila. Podul de peste râul Olt începe să prindă formă. În noiembrie vin macaralele pentru montarea arcelor

După mulți ani de poticneli, proiectul noului pod de la Voila a intrat în normalitate. Ba mai mult, oficialii Consiliului Județean Brașov sunt optimiști și spun că lucrările la podul de la Voila vor fi gata mai repede decât ultimul termen stabilit prin contract.

Foto: Mihaela Parghel

Constructorul, compania sibiană Con-A a adus pe șantier muncitorii, a turnat pilonii forați ai fundațiilor de la capetele de pod, iar acum lucrează la fundațiile propriu zise. În cursul acestei luni, constructorul și-a propus să finalizeze fundațiile, apoi va începe și montarea grinzilor metalice, care au fost aduse pe șantier încă de acum doi ani.

Una dintre cele mai complicate lucrări este programată pentru luna noiembrie, când trebuie montate cele două arce metalice, fiecare cu o deschidere de peste 70 de metri. Pentru ca aceste componente să fie ridicate și fixate, constructorul va închiria din străinătate două macarale de mare capacitate.

Podul de la Voila, proiectat să reziste minim 100 de ani

Podul de la Voila va avea o lungime de 93,95 metri, o lăţime de 13,50 metri și o singură deschidere de 76 de metri. Acesta este proiectat să reziste 100 de ani și este construit pe amplasamentul vechiului pod, ce a fost demolat în 22 septembrie 2023. Vechiul pod a fost construit în anii 1950, iar demolarea lui a fost decisă după ce specialiștii au constatat că acesta era într-o stare tehnică precară și nu mai poate fi reparat.

„Până la sfârșitul lunii octombrie vom termina această etapă a construcției. Apoi vom trece la edificarea podului, care va avea o structură metalică, cu o parte de structură prefabricată. Structura metalică este pe șantier, iar colegii lucrează în fabrica noastră la părțile prefabricate”, a precizat Daniela Ilie, purtătorul de cuvânt a companiei SC Con-A SRL Sibiu.

Preşedintele CJ spune că podul poate fi gata înainte de termenul stabilit prin contract

Stadiul lucrărilor a fost verificat joi de reprezentanții Consiliului Județean Brașov, iar președintele Consiliului Județean Brașov a anunțat pe șantier că este convins că podul va fi gata înainte de noul termen stabilit prin contract.

„Suntem încrezători că vom reuși să finalizăm construcția mai devreme de termenul contractual
stabilit, care este luna august 2025. Antreprenorul este interesat să termine lucrarea cât mai curând
posibil, iar noi sperăm ca în primăvara viitoare noul pod să fie dat în folosință”, a menționat
președintele Consiliului Județean Brașov, Todorică Șerban.

Noul pod ar fi trebuit să fie gata de mai mulți ani, însă, a declarat primarul comunei, Gheorghe Osalciuc, a fost nevoie de trei ani pentru a se găsi soluțiile tehnice pentru demolarea vechiului pod și pentru realizarea noilor fundații.

„După dărâmarea vechiului pod am crezut că vom putea construi în timp scurt unul nou, însă am întâmpinat multe probleme pe parcursul derulării proiectului”, a declarat primarul.

Unde s-a poticnit proiectul

Pentru construirea noului pod de la Voila (de pe DJ 105), Consiliul Județean Brașov a obținut încă din anul 2017 o finanțare nerambursabilă, prin Planul Național de Dezvoltare Locală. Realizarea acestui pod a fost solicitată cu insistență de Ministerul Apărării Naționale, având în vedere că DJ 105 este folosit pentru transporturile militare de la Gara Voila la baza militară de la Cincu. Au urmat licitațiile de lucrări, multe fiind anulate pentru că proiectul nu a fost tentant pentru constructori, care solicitau ca pentru structurile metalice plata să se facă un avans. Într-un final, în anul 2020 a fost semnat contractul de lucrări cu Asocierea SC Con-A SRL – SC Con-A Operations SRL – SC Drum Inserv SRL, iar în luna ianuarie a anului 2021 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.

A urmat epopeea demolări vechiului pod: constructorul a luat în calcul demolarea prin implozie, iar specialiștii de la Hidroelectrica nu erau de acord, pe motiv că ar fi afectat canalul de fugă de la hidrocentrala din zonă. După doi ani, cele două părți au căzut de acord asupra dinamitării podului, astfel că în 22 septembrie vechiul pod a fost demolat, iar în trei zile a fost scos molozul din canalul de fugă.

O altă problemă a fost cea a fundațiilor. Încă de la început, constructorul a spus că este nevoie de fundații noi. Proiectantul a spus că pot fi consolidate cele vechi. În primă fază a fost acceptată soluția consolidării, însă, după demolarea vechiului pod au fost făcute expertize suplimentare, iar specialiștii au stabilit că este nevoie de fundații noi, cele aflate acum în curs de finalizare.

Lucrările la noul pod costă aproape 40 de milioane de lei, mare parte din sumă fiind acoperită de la bugetul de stat, prin PNDL.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.