Aproape 300 de voluntari au participat sâmbătă la prima dintre cele șase acțiuni de împădurire care vor avea loc în acest an în cadrul proiectului „Pădurea de mâine“. Acțiunea de împădurire a avut loc la Vlădeni, pe un teren de 10 hectare pus la dispoziție de Primăria comunei Dumbrăvița.
Proiectul „Pădurea de mâine” a fost lansat în septembrie 2017 în parteneriat de Asociația Administratorilor de Păduri, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați și administrațiile locale să reîmpădurească suprafețele de fond forestier cu dificultăți de regenerare. Prima acțiune de împădurire a avut loc sâmbătă în județul Brașov, la Vlădeni, în extravilanul comunei Dumbrăvița, unde au fost plantați 50.000 de puieți de gorun, paltin și frasin. Suprafața de plantare din Dumbrăvița, parte a fondului forestier Hamaradia, este una care a avut probleme de regenerare în ultimii ani.
Terenul a fost scos din fondul forestier și transformat în pășune în anii 1950-1960 și a fost ulterior reintrodus în fondul forestier în 2004, fără asigurarea fondurilor necesare reîmpăduririi. Primăria a reușit să planteze 16 hectare de gorun și frasin în 2016-2017, iar proiectul „Pădurea de Mâine” a preluat aceste eforturi și le-a continuat cu plantarea celor 50.000 de puieți.
„Este prima dintre cele șase suprafețe selectate pentru acest an în cadrul proiectului „Pădurea de Mâine”. După Dumbrăvița vor urma zone din județele Suceava, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Covasna și Harghita, programate în funcție de condițiile meteorologice. Dumbrăvița este un caz diferit de majoritatea celor vizate în proiectul nostru, deoarece nu este vorba de regenerarea unei păduri doborâte de vânt sau distruse de insecte, incendii ori de lipsa unei îngrijiri corespunzătoare. Cu toate acestea, ce modalitate mai bună de a felicita comunitatea și administrația locală pentru plantarea a 16 hectare decât să-i ajutăm cu o extindere a pădurii lor?”, a spus Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului „Pădurea de Mâine”.
Documentația de reîmpădurire, elaborată de Regia Publică Locală a Pădurilor Măieruș R.A
Documentația de reîmpădurire a fost elaborată de Regia Publică Locală a Pădurilor Măieruș R.A, care administrează zona și care va supraveghea lucrările de plantare, completare și întreținere a plantației, asigurate de o firmă specializată în reîmpăduriri, pe întreaga durată a proiectului, 2018-2023. „Noi ne dorim ca prin această acțiune să mărim suprafața împădurită, iar în anii următori, prin eforturi proprii și atragerea de fonduri, să o completăm până la 192 hectare, cât are această pășune. Ne dorim însă și o acțiune de conștientizare în rândul tinerilor, și nu numai. De aceea colegii de la Ocolul Silvic îi sprijină pe voluntari, le arată cum se fac plantările și îi susțin. Cu siguranță mulți vor reveni și vor dori să participe la acțiuni similare“, a spus șeful Ocolului Silvic Măieruș, Florin Bordaș.
„Schema de împădurire este compusă din șase goruni, doi paltini de munte, doi frasini. În total, sunt 50.000 de puieți. De altfel, pe teritoriul celor cinci județe ce intră în competența Gărzii Forestiere Brașov numai anul trecut au fost plantați peste 22 de milioane de puieți. Deci faptul că pădurile României se taie și nimeni nu se ocupă de ele nu are acoperire în realitate“, a declarat Florin Nan, șeful Gărzii Forestiere Brașov.
La acțiunea de împădurire au luat parte atât membri ai comunității locale, cât și studenți ai Universității Transilvania, de la Facultatea de Silvicultură și Facultatea și Ingineria Lemnului, angajați ai fabricilor de lemn de la Reci și Sebeș, personal silvic, jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Brașov și Brigada Mobilă de Jandarmi și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov. „Practic, la această acțiune sunt reprezentate mai toate instituțiile din Brașov, dar și câteva ONG-uri, școli și companii private. (…) Aceste evenimente sunt importante mai ales pentru valoarea lor educativă, pentru faptul că oamenii se adună în jurul unor acțiuni beneficie pentru toată lumea și bune pentru sănătate“, a spus Florin Nan, șeful Gărzii Forestiere Brașov.
Printre cei care au venit să planteze puieți pe terenul de la Vlădeni s-a aflat și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care a participat la acțiunea de împădurire alături de cei doi fii ai săi.
„Știu cât de mult înseamnă o astfel de acțiune de împădurire, am mai participat la astfel de evenimente, eu însumi fiind absolvent al Liceului Silvic. În perioada în care am fost primar la Râșnov am încercat să promovez astfel de acțiuni și același lucru încerc să îl fac și acum. Mai mult decât atât, vreau să le ofer un model de urmat și copiilor mei, pe care i-am adus alături de mine azi. În acest fel, poate atunci când vom vrea să tăiem un copac, ne vom gândi de două ori înainte să o facem“, a spus președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea
Bravo ! Felicitari. Este laudabila actiunea. Este stringenta nevoie de astfel de actiuni de impadurire si re-impadurire, fiind cunoscut faptul ca padurea este nu doar o sursa a vietii, ci si un factor de stabilitate (dpdv economic, climatic, al solului etc.).