Administratorul public al Județului Brașov, un funcționar fericit. Are un salariu de 11.600 de lei pe lună, plus o indemnizație de membru în CA de la Compania Apa, plus că va beneficia și de sporul de fonduri UE  

Noile salarii din Consiliul Județean a creat trei tabere în administrația județeană. Administratorul public și directorii, funcționarii și personalul contractual. Legea salarizării personalului din sistemul bugetar a dat posibilitatea autorităților locale să stabilească cu cât vor fi majorate salariile, condiția iar la Consiliul Județean, majorările pentru directori au fost de 60 %, iar pentru funcționari de 37%,  astfel că discrepanțele dintre cele trei categorii au crescut și mai mult.

De exemplu, salariul administratorului public al județului, Daniel Gligoraș, a crescut de la 9.462 de lei/lună la 11.600 de lei. Acesta este salariul de bază pentru că are mari șanse să mai beneficieze și de „sporul de fonduri europene”, care poate ajunge la 50% din salariu. În plus, administratorul public al județului este și membru al Consiliului de Administrație al Companiei Apa, unde indemnizațiile sunt destul de mari. Daniel Gligoraș a fost prezentat anul trecut, de Adrian Veștea, într-o conferință de presă, drept un super-specialist în fonduri europene, care și-a desfășurat activitatea la ADR Centru. De altfel, atunci președintele CJ a afirmat că l-a angajat pe Gligoraș în  cabinetul propriu. Ulterior, s-a organizat concursul pentru postul de administrator public al Județului Brașov, Gligoraș fiind singurul candidat. A trecut examenul și a fost numit în funcție în toamna anului trecut.

Directorii executivi au și ei parte de creșteri semnificative ale salariului, de la aproximativ 5.750 de lei la 9.087 de lei brut, una dintre beneficiare fiind Gabriela Agafiței, adusă de președintele Consiliului Județean de la Primăria Râșnov.

În schimb, secretarul județului, respectiv Maria Dumbrăveau, care răspunde cu capul de fiecare act semnat, va avea o creștere mai mică, de la 8.142 la 9.087 de lei.

Cine a pregătit grilele

Spre deosebire de majorările anterioare de salarii, când reprezentantul Sindicatului Pro Bono, Tiberiu Popa, era de acord cu noile grile, de data aceasta el a scris pe proiectul de hotărâre că „Sindicatul Pro Bono nu este de acord cu această propunere de grilă și susține sporirea propusă de grila prezentată de Serviciul Resurse Umane în ședința de propuneri din data de 10 iulie 2017”.

Pentru majorarea salariilor din Consiliul Județean a fost constituită o comisie din care, printre alții, au făcut parte consilierii județeni Mihail Veștea (PNL) și Radu Mitric (PSD) sau reprezentantul Sindicatului Pro Bono. Această comisie a avut 2 ședințe, una în care s-a vorbit despre majorarea salariilor, iar a doua în 19 iulie , când a fost prezentată noua grilă de salarii, care, spun unele voci, a fost pregătită de Mihail Veștea.

„Dacă cineva consideră că aceste salarii nu sunt corecte, înseamnă că este rupt de  realitatea concretă din România”

Noile salarii au fost aprobate în ședința de Consiliu Județean de marți. „Eu cred că este o abordare corectă”, a declarat președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea.

 „Le urez celor care azi sunt debutanți să aibă voință, pentru că fiecare poate ajunge director. Ei pot promova. Vreau să văd că fiecare își face treaba. Nu voi sta sa mai urmăresc în fiecare zi ce face fiecare. Cum am organizat activitatea. Nicolae Sacuiu (director executiv la Direcţia resurse, programe, proiecte de dezvoltare) a cerut o dispoziție privind constituirea unei comisii. Am format o comisie compusă din 13 persoane, din care au făcut parte reprezentanții departamentelor, plus liderii de grup din partidele mai bine reprezentate în Consiliul Județean, respectiv PNL și PSD, dar și cei doi vicepreședinți și liderii de sindicat.  Grila propusă acum se bazează pe realitățile din administrația publică locală și pe realitățile  din România. Dacă cineva consideră că aceste salarii nu sunt corecte, înseamnă că este rupt de  realitatea concretă din România”, a mai declarat Adrian Veștea. 

 Înainte de a fi votate proiectele de hotărâre, consilierul local Radu Mitric (PSD), care este și președintele Comisei Juridice a propus să fie ascultate punctele de vedere ale liderilor sindicali. „Ce să mai ascultăm, să votăm!”, a spus consilierul județean  Ioan Mareș (PNL). Apoi, președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, a propus să se supună la vot dacă să fie sau nu ascultați sindicaliștii. Au fost 8 voturi „pentru”,  astfel că a urmat un moment de tăcere. Într-un final, președintele Consiliului Județean, care anterior a spus că el i-a ascultat pe sindicaliști, a zis că pot fi ascultați liderii de sindicat, iar cum aceștia nu erau în sală, a urmat o scurtă pauză până au fost aduși.

„La solicitarea unui grup restrâns de consilieri vă rugăm să prezentați punctul de vedere”, i-a anunțat Veștea pe liderii sindicali.

„Nu suntem de acord,  pentru că se adâncește discrepanța între categoriile de salariați”

„La prima ședință a comisei ce s-a desfășurat în data de 10 iulie au fost prezentate mai multe grile. A fost prezentată propunerea noastră, propunerea Serviciului Resurse Umane și salariile de la Consiliul Județean Mureș. Potrivit propunerii Serviciului de Resurse Umane, de la momentul respectiv, majorările trebuiau să fie cuprinse între  40 % și  60 %, cu un procent mai mare pentru  funcțiile de execuție, iar noi am considerat că este o schemă corectă. În 19 iulie a fost prezentată o alta grilă, conform căreia directorii urmau să beneficieze de o majorare cu  60 % a salariilor, iar funcționarilor urmau să le crească salariile cu  aproximativ 37%. Am spus că nu suntem de acord,  pentru că se adâncește discrepanța între categoriile de salariați. Am făcut o concesie, am renunțat la propunerea noastră, respectiv la preluarea modelului de la Consiliul Județean Mureș, și am acceptat propunerea inițială a Serviciului Resurse Umane. Din  1 iulie 2010 1 până la data de 1 iulie  2017 noi am pierdut  37 %  din salariu, iar  suma majorărilor a fost de 42 %, astfel că, în termeni reali a fost o majorare de 7%”, a declarat liderul Sindicatului Pro Bono, Tiberiu Popa.  

El a fost contrazis de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Toaso Imelda (UDMR), care a spus că „există o singură propunere, cea din proiect (cel supus aprobării Consiliului Județean – n. red). Eu cred ca salariile sunt peste mediul privat”.  

„Am considerat că e nevoie de ierarhii. Unii și-au acordat sporuri care treceau de 100%. Acum, nimeni nu are drept să aibă sporuri mai mari de 30%. Salariile din instituțiile subordonate sunt cu 5% mai mici decât cele din Consiliul Județean”, a spus și președintele Consiliului Județean Brașov.

„Stabilirea salariilor nu s-a făcut cu respectarea legii, pentru că nu au fost consultate sindicatele. Eu nu am văzut grila impusa directorului DGASPC. Referitor la pragul de 5 %, nu se respectă  prevederea din Legea nr. 153 din 2007 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, conform căreia pentru o familie ocupațională trebuie să existe salarii egale”, a răspuns Luminița Olteanu, liderul sindicatului care reprezintă interesele salariaților din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Într-un final, grilele au fost aprobate. Din 29 de consilieri prezenți, 27 au votat „pentru” hotărârile prin care au fost stabilite noile salarii din aparatul de specialitate al Consiliului Județean și din DGASPC. Radu Mitric s-a abținut, iar Ionel Spinean a votat împotrivă, declarând să el este de acord cu propunerile sindicaliștilor.

Consiliul Județean, mai generos decât o firmă germană din domeniul silvic 

Conform declarației de avere, din 13 iunie 2017, în anul 2012, Daniel Gligoraș a cumpărat o casă și 20.965 mp de teren agricol în Holbav, unde a și fost candidat PNL pentru funcția de primar al comunei la alegerile locale din 5 iunie 2016. Gligoraș are și un parc auto personal, respectiv un Nissan și un BMW. Nu are datorii, iar anul trecut a fost salariat la o firmă din Germania din domeniul silvic, încasând salarii în valoare totală de 4.011 euro, iar de la Consiliul Județean a încasat salarii în valoare totală de 19.010 de lei (aproximativ 4.222 de euro). De asemenea, Gligoraș a obținut și un post de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Apa, astfel că și-a mai rotunjit veniturile cu 6.348 de lei.

 

Gabriela Agafiței:  trei terenuri cumpărate plus patru case cumpărate sau construite   

Gabriela Agafiței, fost director economic la Primăria Râșnov, iar la puțin timp de la alegerile locale din 5 iunie a fost transferată la Consiliul Județean pe postul de director executiv la Consiliul Județean Brașov . Potrivit declarației de avere ce a fost completată în 15 iunie 2017, împreună cu soțul ei, Cicerone Agafițe ( organizator al Festivalului Lupii Liberi din Râșnov), a cumpărat în perioada 1995 – 2008 trei terenuri în intravilanul orașului Râșnov (ultimul, cu o suprafață de 5.000 mp  fiind achiziționat în anul 2008). De asemenea, în  11 ani (2004 – 2005), familia Agafiței a cumpărat sau construit patru case. În ceea ce privește datoriile, Gabriela Agafiței a contract în 2015 un împrumut în valoare de 132.360 de lei, care trebuie achitat până în anul 2015.

În ceea ce privește veniturile, Gabriela Agafiței a încasat anul trecut salarii în valoare totală de 27.324 de lei de la Primăria Râșnov. După transferul la Consiliul Județean, ea a mai primit salarii în cuantum de 13.487 de lei, iar în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Companiei Apa a mai încasat 6.384 de lei.. În schimb soțul ei, în tot anul 2016 a încasat salarii în valoare totală de 18.000 de lei. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.