Câteva zeci de oameni au preluat modelul protestelor anticorupție și au traversat încet strada, pe DN 73, pe o trecere de pietoni din Tohanul Nou. Prin acest gest, ei și-au manifestat nemulțumirea față de faptul că proiectul de modernizare a DN 73 este mai mult blocat, iar muncitorii care lucrează la modernizarea drumului sunt mai mult absenți de pe șantier.
Gestul oamenilor din Tohanul Nou vine în contextul în care, anul acesta modernizarea drumului a constat, în mare parte, doar în realizarea unor săpături care au afectat și mai mult traficul rutier. La Cristian, s-a turnat parțial asfalt, dar încă mai e mult de lucru.
La Râșnov a fost frezat drumul, dar asfaltul promis de aproximativ o lună nu a mai fost turnat. Pe alte porțiuni din județul Brașov a început înlocuirea plăcilor de beton de sub asfalt, s-a pus piatra spartă, dar, din nou, asfaltul nu a mai apărut. Pentru a se rezolva problemele legate de acest proiect, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – care a obținut o finanțare europeană pentru modernizarea drumului – au tot discutat cu constructorul, i-au cerut termene recuperare a întârzierilor, dar, în teren nu s-a întâmplat aproape nimic, proiectul fiind și acum în etapa explicațiilor: ba a fost vremea, ba a fost nevoie de schimbarea proiectului tehnic.
Vina, de la constructor la Primărie
Vineri, a mai fost lansată o explicație pentru lucrările blocate: Primăria Râșnov nu a dat autorizația! Cel care a prezentat situația a fost purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
Astfel, după o zi în care reprezentanții DRDP au mers ba la constructor, ba la Primăria Râșnov, vineri seară a venit la Râșnov purtătorul de cuvânt al CNAIR, pentru a face declarații de presă.
„Constructorul a cerut o autorizație de construire pentru acest proiect, document ce nu a fost eliberat de Primăria Râșnov. Constructorul așteaptă din luna mai să primească aceste autorizații de construire, pentru că, fără ele nu se poate apuca de lucru. Această situație se poate rezolva din această seară (vineri-n.r.), printr-o simplă semnătură, iar constructorul poate intra de luni pe șantier. Domnul primar a avut în această după amiază o discuție cu directorul general al CNAIR (Narcis Neaga – n.n.) și, când a fost întrebat de ce nu vrea să elibereze aceste două documente, a spus că nu vrea, fără nici o explicație”, a spus reprezentantul CNAIR.
Alin Șerbănescu a precizat că la Râșnov s-au făcut lucrări de frezare, dar pentru a putea turna asfalt, este nevoie de o stație de asfalt, care poate fi amplasată doar cu autorizație din partea Primăriei: „Pentru a putea amplasa o stație de asfalt, ai nevoie de o autorizație pentru organizarea de șantier. Pentru a continua lucrările, ai nevoie de o autorizație. Nu poți merge haiducește. Constructorul nu are o autorizație de construire. Firma care efectuează lucrările ne-a notificat încă de la începutul anului această situație. Și atunci primarul a precizat că nu el este cel care trebuie să elibereze aceste documente. Noi am mers și la Ministerul Transporturilor, care este autoritatea care ne coordonează și am cerut de acolo un punct de vedere, de unde nu s-a comunicat că, legal, Primăria Râșnov trebuie să elibereze aceste documente. Am trimis acest punct de vedere către constructor, care a venit la Primărie, dar nu se rezolvă această problemă. Suntem într-o zonă în care sezonul de construcții este scurt, pentru că de la 1 octombrie nu se mai poate lucra. Cu această atitudine, domul primar poate compromite și acest sezon de construcție, ceea ce poate duce la o întârziere a lucrărilor și cu 2 ani”.
Reprezentantul CNAIR a afirmat că în lipsa unei autorizații pentru stația de asfalt la Râșnov, nu se poate lucra nici pe celelalte sectoare: „Asfaltul de aici, va fi folosit și la Bran sau Moieciu. Această problemă merge în lanț”.
„Putem să venim și noi la miting”, spun reprezentanții CNAIR
În ceea ce privește protestul, purtătorul de cuvânt a afirmat că le dă dreptate oamenilor: „Din punctul asta de vedere, putem să venim și noi la miting, poate îl convingem pe domnul primar să elibereze aceste documente. Oamenii s-au săturat. Au dreptate. Noi ne-am săturat, constructorii s-au săturat. Avem bani, avem constructor, dar nu avem semnătura primarului, nu avem aceste autorizații”.
Întrebat dacă nu se poate amplasa stația de asfalt în altă parte, reprezentantul CNAIR a afirmat că acest lucru este imposibil: „În momentul în care depui oferta, își asumi că în locul acesta faci organizarea de șantier, în locul ăsta faci pentru stația de asfaltare, din cutare loc te aprovizionezi cu agregate de carieră. Îți asumi inclusiv niște subcontractori și dacă îi schimbi ai probleme. Sunt chestiuni legale pe care trebuie să le respecți. Acum, nu știu de ce ar trebui să dăm peste cap un întreg contract peste cap? Pentru ce, pentru o semnătură? ”.
El a mai spus că Primăria cunoștea situația, iar legislația în domeniu este veche: „Mă gândesc la altceva… dacă domnul primar are vreo contră cu cei care realizează lucrările, nu cred că oamenii au vreo vină. Se tot discută de incapacitatea României de a atrage fonduri europene. Iată cum se blochează banii europeni”.
„Dacă este nevoie, mergem la domnul primar acasă, îl ajutăm să semneze”
Întrebat dacă există o modalitate legală prin care primarul să fie determinat să semneze documentele și dacă reprezentanții CNAIR se gândesc să depună chiar o plângere penală împotriva primarului, Alin Șerbănescu a declarat: „Să sperăm că nu ajungem la situația aceasta și că se va rezolva amiabil și cât mai repede. Astăzi, a mai fost o echipă de-a noastră la Râșnov, a discutat și cu primarul, dar și cu reprezentanții constructorului și s-au rezolvat unele probleme așa zis birocratice. Nu reușim să rezolvăm problema aici: dacă o ținem așa, săptămâna viitoare o luăm de la capăt. Noi nu mai suntem dispuși să așteptăm deloc, pentru că ce nu se vede pe plan local este că noi suntem chemați permanent la Bruxelles, pentru a da explicații de ce nu se avansează în anumite proiecte. Dacă este nevoie, mergem la domnul primar acasă, îl ajutăm să semneze, îi arătăm cum trebuie să facă hârtiile”.
Din seria: "Noaptea minții!" În felul acesta rezolvăm problemele… Aici, Purtătorul de cuvânt al CNAIR cu primarul din Râșnov, "discutând" despre șantierul de pe DN73, cel care leagă Brașovul de Bran. Prin urmare, e unul dintre cele mai circulate drumuri din țară, însă arată ca după război și din câtă asigurări ne dau domnii care reprezintă statul… Nimeni nu are niciun habar…
Publicată de Aurel Csato pe Vineri, 27 Iulie 2018
Dialog Primăria Râșnov – CNAIR, în stradă
În momentul în care Alin Șerbănescu făcea declarațiile de presă, a apărut primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, care a spus că nu are cadru legal pentru a da autorizația. „În lege scrie foarte clar ce înseamnă organizare de șantier. Le-am spus și celor de la ASVI (liderul asocierii care realizează lucrările – n.n.). Am avut corespondență doar cu constructorul. Dumneavoastră nu ne-ați cerut nici un punct de vedere. Ați venit acum să rezolvați problema în mod pompieristic ”, a spus primarul Râșnovului.
„Reacție dură” a președintelui Consiliului Județean Brașov
În zona în care purtătorul de cuvânt al CNAIR a dat declarațiile de presă a venit și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. Ulterior, el a avut o postare pe această temă pe pagina personală de Facebook: „Astăzi am avut o intervenție dură față în față cu purtătorul de cuvânt al CNAIR care încearcă să devieze responsabilitatea constructorului față de reabilitarea DN 73 către autoritățile locale, după ce a văzut că lucrurile degenerează, iar oamenii au început să blocheze drumul. Răbdarea pentru scuze a ajuns la final!”.
Fii primul care comentează