Planuri pentru DN 73: segmentul dintre Brașov și intrarea pe autostradă va fi lărgit. Până atunci, trebuie rezolvată problema gropilor

Segmentul DN 73 dintre Brașov și intrarea sectorul de autostradă Râșnov – Cristian va fi dublat, astfel încât să se poată circula pe patru benzi. Cel puțin acesta este planul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Extinderea arterei va fi inclusă în proiectul tehnic revizuit pentru modernizarea drumului național, în baza căruia vor fi terminate lucrările abandonate de spaniolii de la Azvi. 

Au început să apară gropile 

Dar, până a se ajunge la etapa extinderii drumului național, lucru care nu se va întâmpla prea curând, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, care are în administrare artera, va trebui să se asigure că pe șosea se poate circula în condiții de siguranță, pentru că au început să apară gropile. Probleme sunt și pe sectorul de la intrarea în județ, la care nu au fost făcute până acum lucrări de modernizare, dar și pe sectorul Brașov – Cristian, unde au fost realizate casete de lărgire, dar au fost turnate și primele două straturi de asfalt (de bază), dar nu și cel de uzură. „Acolo unde este posibil, noi vom interveni cu mixtură asfaltică. Este vorba de lucrări de întreținere, pentru intervențiile ample se vor face în cadrul proiectului de modernizare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.

Care este planul pentru terminarea modernizării DN 73 

Lucrările de modernizare a DN 73 Brașov – Pitești, cu o lungime de 103,25 km au început în luna mai a anului 2014 și au avansat foarte greu, fie din cauza constructorului, fie pentru că nu au fost obținute toate avizele, fie din cauza vremii (cum s-a întâmplat în anul 2018). În anul 2019, ministrul Transporturilor din perioada respectivă, Răzvan Cuc, a avut o tentativă de reziliere a contractului, însă aceasta nu a mai fost dusă la bun sfârșit.

În schimb, în acel an constructorul a lucrat ca niciodată, însă a revenit la ritmul „încet spre deloc” în anul 2020. În aceste condiții, anul trecut a fost declanșată procedura de reziliere a contractului, iar acum Azvi și CNAIR se judecă, obiectul litigiului fiind sumele pe care le mai are de încasat constructorul. 

În paralel, CNAIR a început să pregătească terenul pentru finalizarea proiectului. Astfel, purtătorul de cuvânt al DRDP a precizat că a fost terminată expertiza lucrărilor realizate până în acest moment. „De asemenea, este finalizat caietul de sarcini pentru licitația de revizuire a proiectului tehnic, urmând să fie lansată și procedura de achiziție a serviciilor de proiectare. Revizuirea proiectului tehnic ar urma să fie gata până la finalul acestui an, apoi va fi lansată și licitația de lucrări, cel mai probabil la începutul anului viitor”, a precizat Elekes. 

Conform datelor disponibile pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), modernizarea DN 73 ar urma să fie gata în luna decembrie 2023. 

Pentru acest proiect, cu o valoare de 285,8 milioane lei, fără TVA, CNAIR a obținut o finanțare europeană încă din anul 2011 (în ciclul bugetar 2007 – 2013), apoi o prelungire a contractului de finanțare în perioada de programare 2014 -2020 (proiectul a fost fazat). 

În acest moment, lucrările la DN 73 sunt finalizate în proporție de 49,8%, iar până acum CNAIR a recepționat 28,85 km de drum modernizat în totalitate.  

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.