Iohannis: Din 15 mai nu vom mai prelungi starea de urgenţă! Ce măsuri se relaxează

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat azi, după o şedinţă în Guvern, că după  finalizarea stării de urgenţă actuale, adică după 14 mai, nu se va lua decizia extinderii acestei stări. „Din 15 mai nu vom mai prelungi situaţia de urgenţă”, a declarat preşedintele. 

Declarația vine după o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 la care au participat, printre alții, premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Monica Anisie.

Preşedintele care a adăugat: „Lucrurile au stat destul de bine, sunt foarte mulțumit de felul în care oamenii au reacționat, au stat acasă și nu am avut încălcări semnificative ale lucrurilor”.



Klaus Iohannis a precizat însă, deşi nu se prelungeşte starea de urgenţă, nu va exista o relaxare totală a măsurilor de restricţie, ci se va trece la starea de alertă. 

„Trebuie să fim responsabili şo să avem mare grijă în continuare pentru că nu ştie nimeni până când durează această epidemie. Şi nu şti nimeni cum vom gestiona această problemă”, a spus preşedintele. 

Potrivit preşedintelui, după 15 mai este posibil să facem sport individual şi mişcare în interiorul localităţii. Se va aplica însă în continuare, şi pentru mişcaea în aer liber, restricţia de a se întruni în acelaşi grup, mai mult de 3 persoane. 

Alte declaarţii ale preşedintelui Iohannis: 

  • După 15 mai putem în principiu să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm, deplasările să fie necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.
  • Ce se întâmplă mai departe: relaxarea se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni
  • Următorul calup de relaxare va veni probabil la începutul lui iunie
  • Se vor redeschide saloanele de coafură, frizerii, cabinetele stomatologice, muzeele
  • Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască în spații publice închise, în transportul public în comun
  • Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile în carantină

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.