Percheziții pentru violență, camătă, șantaj și proxenetism, în Brașov, București și alte două județe. Un ofițer de poliție, implicat în dosar

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, luptătorii S.I.A.S. şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 30 de percheziţii la un grup infracţional organizat, ai cărui membri ar fi comis infracţiuni de tentativă la omor calificat, şantaj, proxenetism, viol, trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălarea banilor. Perchezițiile au avut loc joi, în județul Brașov și la București, Ilfov și Vaslui.

14 persoane au fost conduse la audieri.

La data de 1 octombrie 2020, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, cu sprijinul luptătorilor S.I.A.S., au descins la 30 de adrese situate în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Vaslui şi Braşov.

Au fost efectuate percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane bănuite, respectiv sedii ale unor societăţi comerciale şi au fost puse în executare 16 mandate de aducere, vizând membrii unei grupări de criminalitate organizată ce fac obiectul cercetărilor într-o cauză aflată pe rolul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Din materialul probator administrat a rezultat faptul că liderul ar fi coordonat o grupare de criminalitate organizată specializată în comiterea infracţiunilor de camătă, şantaj, proxenetism, spălarea banilor, precum şi fapte de violenţă.

Acesta ar fi asigurat protecţia organizaţiei criminale pe care o conduce prin intermediul persoanelor pe care le-ar fi coordonat: majoritatea foşti sportivi sau bodyguarzi în diverse cluburi de noapte din Bucureşti, dar şi prin relaţiile de amiciţie pe care le-ar fi avut cu majoritatea liderilor lumii interlope din România, impunându-se prin declanşarea unor acţiuni extrem de violente la adresa persoanelor cu care avea diverse divergenţe în ceea ce priveşte activităţile infracţionale derulate de către membrii grupării.

Începând cu anul 2012, liderul grupării ar fi coordonat derularea unor activităţi de proxenetism, prin exploatarea unor tinere ce ar fi practicat servicii sexuale în beneficiul său, pe teritoriul Elveţiei, Italiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Spaniei.

Activităţile de proxenetism ar fi fost realizate împreună cu alte persoane, sumele de bani obţinute fiind introduse în ţară de către membrii grupării sau alte persoane interpuse.

Bărbatul este cunoscut ca fiind o persoană violentă, fiind identificate mai multe cazuri în care acesta i-ar fi instigat pe membrii grupării infracţionale pe care o conduce în scopul agresării fizice a unor diverse persoane pe care le considera rivale.

În perioada în care ar fi coordonat activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveţiei, bărbatul ar fi intrat în conflict cu membrii unei grupări concurente de origine albaneză.

La data de 9 martie 2012, cel în cauză, însoţit de alţi 2 cetăţeni români, l-ar fi atacat, cu intenţia de a-l ucide, pe un cetăţean albanez, pe fondul reglării unor conturi determinate de implicarea liderului grupării în activităţi de proxenetism. În acest scop, cei 3 cetăţeni români l-ar fi urmărit cu un autoturism în trafic pe cetăţeanul albanez şi, în momentul în care acesta se deplasa într-o zonă necirculată, ar fi acroşat autovehiculul condus de victimă, ulterior coborând din maşină şi lovindu-l pe acesta cu diverse obiecte contondente şi înţepătoare.

Cu acelaşi mod de operare ar fi acţionat membrii grupării, sub coordonarea liderului, la data de 13 aprilie 2019, când ar fi încercat să ucidă un bărbat pe care liderul l-ar fi considerat vinovat de o agresiune comisă împotriva unuia dintre oamenii săi de bază. Astfel, în timp ce victima se deplasa singură în judeţul Vrancea, într-un autoturism, ar fi fost depăşit şi acroşat în vederea scoaterii în afara carosabilului de către un autoturism de teren în care se aflau 4 bărbaţi. Ulterior, cei 4 agresori ar fi aplicat mai multe lovituri prin folosirea unor obiecte contondente, respectiv ţevi metalice şi cuţite asupra victimei, provocându-i multiple răni. Numai faptul că un participant la trafic a trecut prin zonă şi a transportat de urgenţă victima către o unitate spitalicească i-a salvat viaţa. Ulterior, victima nu a mai dorit să susţină cele afirmate în plângerea penală depusă în faţa organelor de poliţie împotriva liderului, de teama unor repercursiuni de natură fizică din partea acestuia şi a oamenilor coordonaţi de către acesta.

O altă activitate infracţională derulată în mod curent de către membrii grupării ar fi fost acordarea de sume de bani cu dobândă, persoanele debitoare fiind ameninţate şi agresate în cazul neplăţii dobânzilor pretinse.

În cursul anchetei, a reieşit faptul că liderul grupării, în scopul disimulării sumelor de bani provenite din activităţile ilicite, ar fi administrat prin intermediul unor diverşi interpuşi mai multe societăţi comerciale.

În cursul lunii martie 2020, într-o perioada în care pe piaţa de consum exista o penurie de produse de uz sanitar de tipul măştilor de unică folosinţă, alcoolului sanitar sau dezinfectanţilor, membrii grupării ar fi achiziţionat cantităţi mari de astfel de bunuri necesare cetăţenilor, iar ulterior le-ar fi revândut la preţuri de speculă a acestora, fără a fi emise facturi fiscale şi eludând în acest fel plata taxelor aferente.

La data de 19 martie 2020, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au descins la sediul uneia dintre societăţile comerciale deţinute în fapt de către liderul grupării şi locuinţele a două persoane. Au fost ridicate, în vederea cercetărilor: 13.767 de măşti de protecţie, 430 de litri de dezinfectant suprafeţe, 449 de litri de dezinfectant de mâini, 13,5 litri de alcool sanitar, 327 de ochelari de protecţie şi 11.500 de mănuşi de protecţie.

În contextul activităţilor infracţionale derulate de lider, acesta ar fi cunoscut şi cooptat un ofiţer de poliţie cu gradul profesional de comisar de poliţie, care ar fi derulat de mai mulţi ani activităţi de pază în diverse cluburi de noapte din Bucureşti. În acest cay este vorba despre comisarul-șef  Gheorghe Napoleon Bonaparte.

În vederea obţinerii de profituri financiare şi “albirii” provenienţei ilicite a acestora, poliţistul ar fi întreprins împreună cu liderul grupării demersuri în nume personal în vederea deschiderii şi administrării în fapt a 2 case de pariuri sportive, dar care funcţionau în drept ca şi puncte de lucru ale unei societăţi comerciale coordonate de către liderul grupării. De asemenea, poliţistul ar fi acordat “consiliere juridică” atunci când liderul sau alţi membrii ai grupării ar fi fost implicaţi în comiterea unor infracţiuni.

În perioada 7 ianuarie 2020 – 12 ianuarie 2020, liderul grupării ar fi premeditat o acţiune de “pedepsire” a unui exponent al lumii interlope, despre care luase la cunoştinţă că ar fi depus la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală un denunţ care l-ar fi putut viza. În acest scop, cu sprijinul a două persoane, l-ar fi atras cel în cauză în zona de domiciliu al acestora, sub pretextul încheierii unei tranzacţii, acesta, fiind în inferioritate numerică, ar fi fost atacat şi înjunghiat, fiindu-i pusă viaţa în pericol. În tot acest timp, liderul ar fi rămas în aşteptare în afara municipiului Bucureşti, împreună cu un alt membru al grupării, iar ulterior s-ar fi deplasat la locuinţa altei persoane bănuite din municipiul Braşov, unde l-ar fi aşteptat pe unul dintre cei care ar fi comis agresiunea, în vederea asigurării scăpării acestuia şi ştergerii urmelor tentativei de omor comise.

Documentarea activităţilor infracţionale derulate de către liderul grupării a fost îngreunată de utilizarea de către acesta a unor metode sofisticate de contracarare a activităţilor poliţieneşti derulate. Astfel, acesta ar fi utilizat posturi telefonice aparţinând unor operatori de telefonie mobilă străini, pe care le-ar fi schimba în mod frecvent şi de pe care ar fi comunicat numai prin intermediul unor aplicaţii care criptează conţinutul convorbirilor. De asemenea, membrii grupării ar fi utilizat staţii de emisie-recepţie şi ar fi schimbat în mod frecvent autoturismele şi locuinţele utilizate. De altfel, liderul grupării nu ar fi folosit niciodată autoturisme înregistrat pe numele său şi ar fi frecventat numai locuinţe pe care le deţinea cu titlu de chirie, toate aceste măsuri fiind de natură a împiedica o eventuală localizare a sa.

Din cercetări a rezultat faptul că liderul grupării ar fi deţinut şi utilizat în mod frecvent diverse dispozitive de urmărire şi localizare, pe care le-ar fi montat pe autoturismele anumitor ţinte pe care el le considera de interes, dorind să vadă traseul pe care aceştia îl parcurg.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost indisponibilizate: 6.050 de Euro, 15.950 de lei, 120 de lire sterline, bijuterii din aur, 1 armă letală de foc tip revolver, 5 cartuşe, 3 pistoale cu aer comprimat, 1 pistol cu gaz şi muniţie aferentă, mai multe săbii şi macete, bâte, 2 spray-uri paralizante, 29 de telefoane mobile, 7 laptopuri, 1 tabletă, 18 cartele SIM, balize GPS şi aparatură de bruiaj, 3 stick-uri de memorie, 3 hard-diskuri, aproximativ 3.000 de litri substanţă biocidă şi dezinfectantă.

14 persoane bănuite au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă la omor calificat, şantaj, proxenetism, favorizarea infractorului, viol, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, trafic de influenţă, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obţinerii de date informatice, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul serviciilor centrale ale D.C.C.O., B.C.C.O. Braşov, B.C.C.O. Iaşi şi I.P.J. Vaslui – Poliţia Municipiului Bîrlad, D.G.A. şi a beneficiat de sprijinul operaţional al luptătorilor din cadrul S.I.A.S. şi Institutul Naţional de Criminalistică.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T., Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

1 Trackback / Pingback

  1. Percheziții pentru violență, camătă, șantaj și proxenetism, în Brașov, București și alte două județe. Un ofițer de poliție, implicat în dosar - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.