Începerea școlii: Nu se mai permite purtarea măștilor textile / Cum se vor desfășura orele de sport

Utilizarea măștilor textile va fi interzisă în noul an școlar, toți elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților urmând a purta numai măști de uz medicinal, a anunțat marți Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Aceasta a prezentat marți principalele modificări care vor și în noul an școlar în condiții de pandemie, față de situația de anul trecut.

“Se va opta pentru participarea zilnică cu prezența fizica a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ cu respectarea tuturor normelor de protecție când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate se menţine sub 6 la mia de locuitori. Când incidența trece peste 6 la mia de locuitori, lucrăm acum cu două posibile scenarii: unul este trecerea în învățământ online integral sau sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământ față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.
 
Referitor la măsurile de protecție se menține obligația purtării măștii în spațiile închise. În spațiile deschise, masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar pentru că acolo se anticipează că vor avea loc aglomerații de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică. 
 
În ceea ce priveşte activitatea sportivă, aceasta se poate desfășura preferabil în spații exterioare, iar dacă condițiile meteo nu permit se poate desfășura în interior, până la incidența de 2 la mie fără masca de protecție, a mai precizat ministrul.
 
“Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților, trebuie să fie măști de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea măștilor textile. Avem în vedere această modificare și aceste mențineri ale mijloacelor de protecție, deoarece cifrele privind incidența și severitatea infecției cu COVID-19 la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional cât și la nivel națioanl. ce vedem în aceste zile sunt rate crescute de infectare la copiii infectați cu COVID-19”, a încheiat Ioana Mihăilă, într-o conferinţă comună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat că s-a agreat cu certitudine ca școlile să rămână deschise până la incidența ratei de infectare de 6 la mia de locuitori. 
 
Deschiderea anului şcolar va fi în 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără niciun fel de diferențiere de clasă sau de alți parametri. Ceremonia de deschidere cu durată limitată de o oră și jumătate cu mască de protecție obligatorie, prin excepție, fiind vorba de aglomerări la care participă părinți, elevi profesori. 
 
“Avem o listă cu fiecare școală, persoană desemnată, cu date de identificare și coordonate pe care o vom folosi împreună cu Ministerul Sănătății, DSP, în așa fel încât la nivelul fiecărei școli să fie facilitată legătura cu părinții, înainte de începerea anului școlar, pentru întâlniri interactive între părinți și reprezentanții DSP, pentru ca în cadrul acestor întâlniri să poată primi răspunsuri toți acei părinții care au încă semne de întrebare. După această acțiune care a început de săptămâna aceasta, vrem ca părinții să se poată exprima în cunoștință de cauză în formularele care le vor fi transmise pentru acordul de vaccinare al elevilor care au vârsta de peste 12 ani.  În primul rând vor fi chestionați dacă au trecut sau nu prin boală, dacă au fost sau nu vaccinați, iar în cazul în care nu au fost vaccinați, următoarea rubrică va fi cu Da sau Nu – acordul părinților pentru vaccinare. Este un demers pe care-l facem în toate școlile din România și sperăm să avem un rezultat care să arate responsabilitate din partea părinților care dopresc siguranță în școli. Acest demers va fi inițiat odată cu prima zi de școală, ci data de 13 septembrie. Până atunci vom avea acțiuni de pegătire la nivelul fiecărei școli., a declarat, la rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.