Convocați într-o ședință de îndată, consilierii locali brașoveni au respins marți două proiecte de hotărâre privind achiziția serviciilor de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în justiţie, în vederea reprezentării în două procese la Tribunalul București, deschise de un dezvoltator imobiliar împotriva primarului Brașovului, Allen Coliban.
Prin cele două procese, primarului Brașovului, i s-a solicitat plata unor penalități pentru eliberarea cu întârziere a unor certificate de urbanism pentru dezvoltări imobiliare pe dealurile din Șchei, așa cum au dispus instanțele de judecată.
Primarul Brașovului a precizat la începutul ședinței de plen că aceste dezvoltări au mai făcut obiectul unor dezvoltări imobiliare au mai fost trei dosare și toate au fost câștigate de Primăria Brașov.
„Caracterul de urgență a acestor proiecte este dat de faptul că trebuie să ne pregătim întâmpinările, iar acest lucru trebuie să-l facem în termenele stabilite de legislație”, a declarat primarul.
Acesta a menționat că municipalitatea brașoveană a mai fost chemată în instanță pentru dezvoltările imobiliare din Șchei, iar spețele au fost câștigate la prețuri rezonabile, aproximativ 8.300 lei pe proces. Pe de altă parte, chiar dacă i s-a solicitat de mai multe ori să comunice valoarea contractelor pentru care solicită asistența juridică prin proiectele incluse pe ordinea de zi a ședinței din 1 martie 2022, edilul spus nicio sumă, precizând că nu poate face acest lucru, având în vedere că nu au fost încheiate negocierile cu casele de avocatură.
„Nu putem vota în orb”
De altfel, faptul că nu a comunicat sumele a fost unul dintre motivele pentru care aleșii locali din PSD au menționat că nu votează proiectul.
„Nu putem acorda un vot în ”orb”. Dacă tot se vorbește de transparență, cred că ar trebui să știm ce sumă urmează a fi plătită caselor de avocatură”, a declarat consilierul local Alexandra Crivineanu (PSD).
„Nu cred că va fi o problemă în ceea ce privește obținerea unei sentințe favorabile”
Pe de altă parte, consilierii locali PNL au spus că spețele pentru care li s-a cerut votul pot fi gestionate în instanță și de consilierii juridici din Primăria Brașov.
„Dacă sunteți sigur că ați respectat decizia instanțelor în ceea ce privește emiterea acelor acte administrative, nu cred că va fi o problemă în ceea ce privește obținerea unei sentințe favorabile. Dacă nu a fost respectată decizia instanțelor, atunci este o altă problemă”, a argumentat Pamela Diaconu (PNL).
Șeful Direcției Juridice din cadrul Primăriei Brașov, Anda Zamora, a declarat că serviciul pe care îl conduce are în instrumentare 7 consilieri juridici, care instrumentează 600 de dosare. Ea a mai spus că pentru cele două spețe este nevoie de contractarea consultanței juridice.
„Cheltuielile solicitate de reclamant au un scop clar”
Pe de altă parte, consilierul local Alexandru Roșu (USR) a declarat prin cele două procese, „cheltuielile solicitate de reclamant au un scop clar: de a intimida primarul, aparatul administrativ și consilieri în ceea ce privește doleanțele lui, ca dealurile să fie construite”.
Într-un final, din 26 de consilieri prezenți la ședința de îndată, 14 au votat „împotrivă”, iar 12 au votat „pentru”.
Proiectele pentru care s-a solicitat aprobarea asistenței juridice, au fost și pe ordinea de zi a ședinței de plen din 28 februarie (ca puncte suplimentare), dar nu au fost aprobate.
Fii primul care comentează