Catacombele de După Ziduri nu au fost gestionate cu respectarea prevederilor Codului administrativ. Aceasta este concluzia Biroului Audit intern din cadrul Primăriei Brașov, care a analizat modul în care galeriile au fost preluate de Asociația Amural, care a deschis acolo Brasov Underground Museum în cursul anului 2021.
„Nu au fost identificate documente din care să rezulte acordul Primăriei municipiului Brașov în vederea utilizării de către Asociația Amural a bunului «Galeriile subterane (catacombe), situat în Municipiul Brașov, str. După Ziduri», dar din informațiile existente în mass-media pentru mediatizarea evenimentului, precum și din documentele menționate în cuprinsul raportului de audit, rezultă că în perioada martie – august 2021, Asociația Amural a desfășurat activitate în interiorul galeriilor, ocupând astfel domeniul public al municipiului Brașov (…) Structura de specialitate din cadrul Primăriei Brașov (Serviciul de Administrare Patrimoniu și Urbanism Comercial – conform explicațiilor reprezentanților municipalității brașovene, n.red.) nu a gestionat bunul «Galeriile subterane (catacombe), situat în Municipiul Brașov, str. După Ziduri» în conformitate cu prevederile art. 362 – Modalități de exercitare a dreptului de proprietate privată din OUG nr. 57/2019 – Codul administrativ”, se arată într-un extras din raportul de audit, publicat de consilierul local Alexandra Crivineanu.
Ce prevede articolul 362 din Codul administrativ:
„Modalitățile de exercitare a dreptului de proprietate privată:
(1) Bunurile proprietate privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale pot fi date în administrare, concesionate ori închiriate.
(2) Bunurile proprietate privată a unităților administrativ-teritoriale pot fi date în folosință gratuită, pe termen limitat, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfășoară activitate de binefacere sau de utilitate publică, ori serviciilor publice.
(3) Dispozițiile privind darea în administrare, concesionarea, închirierea și darea în folosință gratuită a bunurilor aparținând domeniului public al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se aplică în mod corespunzător”.
Altfel, spus, în cazul cazul catacombelor, Primăria Brașov trebuia să încheie un document prin care să predea acest bun. Pe de altă parte, având în vedere că Amural nu este persoană juridică fără scop lucrativ, municipalitatea brașoveană nu putea să îi dea în folosință gratuită catacombele.
De asemenea, pentru amenajarea muzeului nu a fost emis nici măcar un certificat de urbanism. Chiar dacă Amural a intrat în catacombe în primăvara anului trecut și a deschis muzeul la începutul lunii iunie, auditorii au stabilit că un certificat de urbanism pentru „schimbarea destinației catacombe în spațiu expozițional” a fost solicitat abia în 17 august 2021, iar documentul nu a fost emis. De precizat că în baza unui certificat de urbanism nu se pot realiza lucrări, acest document reprezentând doar un pas premergător obținerii autorizației de construire.
Tentativa de intrare în legalitate a fost în luna august a anului trecut
Pentru a „drege busuiocul”, în luna august a anului trecut, Primăria Brașov a încercat să obțină acordul Consiliului Local Brașov pentru un parteneriat între municipalitate Braşov şi Asociaţia Amural, însă aleșii nu au votat proiectul. Atunci, şeful Serviciul Administrare Patrimoniu şi Urbanism Comercial (SAPUC), Cristine Manolache, a spus că „nu ştiu cine le-a dat cheile de la intrarea în catacombe celor de la Amural”.
În replică, după respectiva ședință, viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu a declarat că „Asociația Amural a fost hăituită” și a reclamat faptul că dezvoltatorul imobiliar care vrea să realizeze proiectul American Dream a depus o plângere penală.
Expoziția BUM a fost deschisă în 3 iunie 2021, iar până în 11 august 2021 (când, potrivit Asociaţiei Amural, a fost închis pentru mentenanţă) a funcţionat fără a avea de la Primăria Braşov vreo autorizație. În 19 august 2021, tocmai faptul că a funcţionat două luni fără un document „în spate”, i-a determinat pe aleşii locali liberali şi social-democraţi să nu voteze „pentru” o hotărâre privind aprobarea unui parteneriat între Asociaţia Amural şi Municipiul Braşov privind funcţionarea, în catacombele de După Ziduri, a Braşov Underground Museum (BUM).
Fii primul care comentează