Lucrările de extindere a managementului informatizat de transport în comun vor mai avea de așteptat o perioadă. Pentru acest proiect, Primăria Brașov a semnat un contract de finanțare europeană încă din anul 2019, însă, chiar dacă au trecut trei ani de atunci, proiectul a bătut pasul pe loc. Abia zilele trecute Primăria a semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor și asigurarea asistenței tehnice pe perioada derulării proiectului (monitorizarea lucrărilor) cu asocierea de firme Smart Technology Research & Consulting AM – Project Design & Consulting, cu o valoare de 245.854 lei, cu tot cu TVA.
Prin acest proiect cu finanțare europeană vor fi modernizate 50 de stații RATBV, prin instalarea echipamentelor de e-ticketing, a celor pentru informarea calatorilor, precum și a celor de siguranță. Extinderea sistemului e-ticketing vizeaza toate vehiculele de transport public, inclusiv instalarea a 12 automate noi de vânzare titluri de călătorie. În întregul oraș vor fi instalate panouri de informare dinamică în 50 de stații noi și alte 227 panouri de informare statica în toate celelalte stații. La acestea se vor adaugă 275 display-uri de informare moderne in vehiculele de transport public, concomitent cu implementarea unui sistem de numărare a calatorilor pe vehiculele selectate.
Toate aceste elemente de hardware vor fi conexate prin implementarea unei aplicații software destinata cetățenilor, care va fi accesibilă de pe smartphone. Nu în ultimul rând, prin acest proiect, va dezvolta dispeceratul si va implementa la autobaza o rețea de comunicații cu toate vehiculele de pe traseu. Proiectul are o valoare totala de 16.066.631,64 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 15.615.533,29 lei.
Implementarea acestui proiect va trebui să se finalizeze anul viitor, pentru că altfel, Brașovul ar putea fi pus în situația de a restitui, total sau parțial, banii europeni.
Al doilea proiect cu finanțare europeană
Acesta este al doilea proiect cu finanțare europeană ce vizează managementul informatizat de transport în comun. Primul a fost implementat în ciclul bugetar european 2007 – 2013, când au fost montate, pentru prima dată, panouri electronice de afișaj în stații și au fost introduse cardurile de călătorie electronice. Acest sistem a funcționat cu lacune de la bun început, fiind probleme cu afișajul electronic, dar și cu validatoarele din autobuze.
Fii primul care comentează