Înainte pasionații de drumeții sau de sporturi de iarnă trebuie să ia în calcul faptul că în Munții Bucegi e risc mare de avalanșe (grad de risc 4 din 5 la altitudine mai mare de 1.800 m). Astfel, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în Bucegi, la la peste 1.800 m, la suprafață s-au depus local 10-15 cm de zăpadă proaspătă în ultimele zile, peste cel precedent depus şi încă instabil, ce avea rezistenţă scăzută în primii 40 cm. Temporar va mai ninge, iar stratul va mai înregistra creșteri. La altitudini de 1.800-2.100 m stratul este umezit, iar acolo condițiile pentru curgeri spontane vor fi crescute. Sub straturile instabile din partea superioară a zăpezii se află vechiul strat de zăpadă, parțial înghețat şi cu rezistență crescută spre bază. Pe văi și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai însemnate de zăpadă, iar în zona crestelor plăci de vânt și cornișe. Pe pantele suficient de înclinate, straturile instabile și cu rezistență scăzută de la suprafaţă pot aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând astfel la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena și straturi mai vechi în avalanșe, iar acestea pot coborî și la altitudini de sub 1.800 m.
La altitudini mai mici de 1.800 m stratul s-a redus semnificativ, menținându-se în special pe unele văi umbrite la altitudini de peste 1.600 m, iar ploile local consistente care se vor mai înregistra vor accelera topirea stratului rămas. Spontan vor fi condiţii pentru declanșarea unor curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și chiar medii la altitudini de peste 1.600 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.
Risc însemnat de avalanșe și în Munții Făgăraș
În ceea ce privește Munții Făgăraș, la altitudini mari, riscul de avalanșe este însemnat (grad de risc 3 din 5). La peste 1.800 m, se întâlnesc câțiva cm de zăpadă proaspătă, depuși în zilele precedente. Zăpada este umezită în partea ei superioară, în special la altitudini de 1.800-2.000 m, unde și temperaturile au fost mai ridicate. Până în 19 aprilie sunt așteptate precipitații mixte, temporar ninsori, iar stratul va înregistra unele creșteri. Stratul de zăpadă e mai consistent pe versanții nordici, iar în partea superioară este în continuare instabil în primii 30-40 cm, cu rezistență redusă. În profunzime, stratul mai vechi este în mare parte stabilizat și prezintă zone mai dure, cu cruste de gheață. În apropierea crestelor se mai întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite, depozite însemnate de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil din partea superioară, va putea aluneca spontan peste stratul vechi și compactat, ducând la
declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. Unele avalanșe pot coborî la altitudini de sub 1800 m. Sub 1800 m, stratul de zăpadă s-a redus substanțial, este umezit și sub influența ploilor consistente care se vor înregistra, va continua să se topească accelerat. Pe pantele mai înclinate și mai umbrite de la
altitudini de peste 1.600 m, se mai pot declanșa curgeri și avalanșe de mici dimensiuni, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.
Fii primul care comentează