Ținând cont de creșterea alarmantă a numărului de urși care coboară în zona urbană în căutare de hrană, autoritățile din Râșnov au au prezentat opinia Ocolului Silvic Râșnov cu privire la măsurile de gestionare a acestei situații.
Suprapopularea urșilor adâncește conflictul cu oamenii în habitatul urban
O analiză recentă a populației de urși a scos la iveală o situație alarmantă în Fondul Cinegetic 26 Râșnov, unde 48 de urși împart un habitat conceput pentru doar 10 indivizi. În anul 2019, Fondul găzduia 51 de exemplare.
Această suprapopulare conduce la apariția periodică a interacțiunilor între oameni și urși. Fiind o specie cu tendințe teritoriale, urșii mari împing exemplarele mai mici în afara habitatului. Această dinamică a dus la situația în care urșii mai mici, care nu au teritorii de vânătoare proprii, se văd nevoiți să caute hrană în containerele de gunoi de la marginea pădurii și nu numai. Pentru a face față acestei provocări, autoritățile locale colaborează cu experții silvici în vederea identificării soluțiilor adecvate.
„Cele mai mari probleme sunt la promenadă, la cetate sau la trambuline, însă am avut și cazuri în care urșii au ajuns în centrul orașului”, declara în urmă cu ceva timp Liviu Butnariu, primarul Râșnovului.
Cotă zero pentru Râșnov
Până în acest moment, nu s-a aprobat nicio cotă de vânătoare pentru urși. Ministerul Mediului a emis în primăvară un proiect de ordin prin care au fost stabilite cotele de prevenție (numărul de exemplare ce poate fi recoltat de fiecare fond cinegetic) și intervenție. Conform proiectului amintit, din fondul cinegetic Râșnov putea fi extras un exemplar. Aceste cote nu au primit avizul din partea Comisiei Monumentelor Naturii din Academia Română. La începutul lunii august a fost lansat în dezbatere publică proiectul unui alt ordin de ministru, în care se arată de de la Râșnov nu poate fi extras niciun exemplar.
Confruntarea cu urșii continuă să reprezinte o provocare majoră în zonă
În prezent, pentru a rezolva problema urșilor problemă, autoritățile locale pot acționa în baza Ordonanței de Urgență 81/2021, act normativ care permite alungarea (goana de împungere), relocarea (tranchilizarea și mutarea în alt loc, departe de așezările urbane), dar se poate dispune și recoltarea sau eutanasierea (in limita cotelor aprobate de minister).
De asemenea, pentru a opri urșii care și-au făcut un obicei din a căuta hrană în tomberoanele din curtea policlinicii din localitate (care este chiar în centrul orașului), Primăria Râșnov a montat un gard electric electric. Acesta a fost montat la finalul lunii iulie, după ce un urs care fusese relocat s-a întors în Râșnov și intra frecvent în curtea unității medicale.
Lupta fără încetare: autoritățile locale și Ocolul Silvic depun eforturi neobosite pentru soluționarea conflictului cu urșii
Anul trecut, autoritățile locale și Ocolul Silvic Râșnov au colaborat cu o companie specializată pentru a captura un urs care timp de câteva zile a creat îngrijorare prin prezența sa în zonele frecventate atât de localnici, cât și de turiști, în zona Valea Cetății. În urma acestei colaborări s-a pus în aplicare instalarea unei cuști speciale destinată capturării animalului.
Această formă de intervenție nu a fost o excepție în 2022, mai mulți urși fiind capturați și relocați utilizând aceeași abordare.
În anul 2019, echipele Ocolului Silvic Râșnov au implementat mai multe acțiuni de tipul „goană de împingere” cu scopul de a menține urșii la distanță și de a-i îndepărta în pădure.
„La Ocolul Silvic avem angajate două persoane de specialitate, respectiv un inginer silvic și un paznic de vânătoare. În cursul anului 2017, aceștia au efectuat 41 de goane de împingere și au capturat de două ori un urs care s-a întors de fiecare dată, astfel că a fost recoltat în luna decembrie a aceluiași an. În anul 2018 au fost efectuate 30 de goane de împingere. În același an, pentru recoltarea unui urs a fost depusă de două ori documentaţia, însă acordul nu a fost primit. Anul acesta, au fost efectuate deja 15 goane de împingere”, preciza la acel moment șeful Ocolului Silvic Râșnov.
Tot anul acesta, au au fost două relocări, însă, de fiecare dată animalele au revenit în oraș.
Sfaturile Ocolului Silvic Râșnov pentru a preveni confruntările dintre oameni și urși
- Evitați să hrăniți urșii! Aceasta îi învață să depindă de sursele de hrană umane și îi determină să rămână în zonă în căutare de hrană, chiar și după ce oamenii încetează să îi hrănim.
- Nu lăsați resturi de mâncare sau alimente la marginea pădurii, care ar putea atrage urșii!
- Dacă observați urși în apropierea voastră, îndepărtați-vă de ei cât mai rapid posibil!
- În cazul unui întâlniri cu urșii, creați zgomot și vorbiți în mod calm, fără să strigați!
- Evitați gesturile care ar putea fi interpretate de urși ca fiind amenințătoare!
- Evitaţi să frecventaţi zonele împădurite la căderea nopţii!
- În caz de pericol, sunați numărul de urgență 112 pentru asistență/ajutor!
Fii primul care comentează