Deschis în anul 1957, Muzeul Național Bran s-a închis bucată cu bucată. În primă fază a fost Castelul, care a făcut obiectul unei retrocedări controversate în anul 2007, iar acum urmează „Vama” și „Etnografia”, ambele ale Muzeului Național Bran. „Vama”, cum îi spun oamenii locului, a fost retrocedată Familiei de Habsburg odată cu Castelul, iar atunci proprietarul a fost de acord să închirieze imobilul Ministerului Culturii, în subordinea căruia este Muzeul Național Bran. Până acum, pentru că luna aceasta expiră contractul de închiriere, iar proprietarul nu mai vrea să îl prelungească, astfel că la aniversarea celor 60 de ani de la înființare, acesta va fi închis.
Din momentul închiderii, conducerea muzeului va trebui ca în 6 luni să mute toate obiectele în depozite corespunzătoare, pentru ca acestea să nu se degradeze. În clădirea Vămii sunt expuse colecțiile recuperate din Castelul Bran, după ce și acesta a a fost retrocedat a României, iar multe dintre ele sunt catalogate drept „tezaur național”.
O întâlnire fără rezultate la începutul anului trecut
Despre evacuarea Vămii se știa de mai bine de un an, iar de atunci s-au căutat soluții. De altfel, în prima parte a anului trecut reprezentanți ai Consiliului Județean Brașov, ai Primăriei comuna Bran, ai Muzeului Județean de Istorie, ai Muzeului de Etnografie au mers la ministrul Culturii din perioada respectivă, Vlad Alexandrescu.
„Atunci s-a încheiat o minută, în care au fost menţionate posibile soluţii, dar nu s-a mai întâmplat nimic de atunci. La momentul respectiv s-a
pus problema preluării secţiei de Etnografie a Muzeului Naţional Bran de către Muzeul de Etnografie Braşov. În ceea ce priveşte obiectele din Clădirea Vămii, discuţiile au fost ca acestea să fie preluate de către Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi de către muzeul de la Făgăraş, până în momentul în care noi vom identifica şi amenaja un nou spaţiu pentru amenajarea unui muzeu al Branului”, a declarat primarul comunei Bran, Rareș Rădăcină.
Tot atunci a fost analizată și posibilitatea preluării muzeului de către Compania de administrare a Castelului Bran, condiția fiind ca aceasta să respecte o serie de condiții privind activitatea muzeală, însă proprietarii Castelului nu au dorit „să se lege la cap”.
De atunci nu s-a mai făcut nuiciun demers. O soluție a primarului Branului ar fi amenajarea muzeului în actualul sediu al Primăriei, având în vedere că instituția va fi mutată în fostul spital, cumpărat de autoritățile locale, dar acesta este un plan pe termen lung.
Directorul Muzeului de Etnografie Brașov, Ligia Fulga, care este și membru al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, a afirmat că actuala conducere a muzeului din Bran, a transmis recent la minister trei posibile imobile din Bran, unde ar putea fi mutate obiectele din patrimoniul regal, iar în această perioadă propunerile sunt în analiză. „Ministerul Culturii va trebui să emită o decizie referitoare la Muzeul Național Bran”, a afirmat Fulga.
În ceea ce privește secția de Etnografie a Muzeului Național Bran, Fulga precizat că terenul pe care este acesta a fost câștigat de fostul proprietar şi va trebui evacuat.
„Piesele, chiar și casele tradiționale, vor trebui mutate. S-a discutat despre posibilitatea preluării secției de etnografie de către noi, dar nu s-a mai făcut nici un demers în acest sens. La un moment dat s-a luat în calcul posibilitatea mutarea pieselor la Muzeul Satului din București. Eu cred că, autoritățile locale și cele județene ar trebui să colaboreze pentru salvarea acestei secții. Obiectele specifice acestei zone ar trebui să rămână la Bran. Ar putea fi luată în calcul chiar și cumpărarea terenului”, a explicat Fulga.
1 Trackback / Pingback