FOTO&VIDEO. Clădirea Olimpia va deveni „templul sportului brașovean”. Deocamdată, proiectul este în etapa de pregătire a exponatelor

Clădirea Olimpia va deveni un templu al sportului brașovean, promite conducerea Muzeului Județean de Istorie. De altfel, printr-ul proiect cu finanțare norvegiană a început pregătirea Muzeului Sportului și Turismului Montan, ca secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov. În această perioadă realizează fișele obiectelor care vor face parte din colecție, iar specialiștii au început să le restaureze. 

Printre obiectele care vor face parte din colecția muzeului sunt bețe de schi, patine sau schiuri, care arată evoluția acestor sporturi. 

De altfel, puțini știu că, la început, schiorii foloseau un singur băț, iar pentru a face virajele, schiorul trebuia să fie îndemânatic și rapid, pentru a putea muta din stânga în dreapta bățul. Apoi apoi s-a trecut schiul  cu două bețe, care nu arătau foarte diferit de cele de acum, diferența fiind făcută de materiale: cele vechi erau din lemn de bambus, iar cele de acum sunt metalice sau realizate din materiale compozite. 

De asemenea, în colecția muzeului sunt și patine de început de sfârșit de secol XIX. Din analiza patinelor, specialiștii au putut „reconstrui” istoria acestor obiecte: primele modele nu aveau „șanțuri”, iar sistemul de fixare de gheată era destul de rudimentare.

Apoi au apărut și patinele „cu șanț”. În cazul ambelor modele, lamele și chingile de piele erau fixate de o „talpă” de lemn. Tot pe respectiva talpă era și o țintă metalică, care asigura fixarea călcâiului ghetei, astfel încât aceasta să nu alunece înainte și înapoi.  

„Din păcate, până acum nu am reușit să găsim și ghete folosite pentru aceste patine”, spun specialiștii Muzeului Județean de Istorie. 

Pe lângă astfel de obiecte, există și numeroase diplome, fotografii sau alte „amintiri”, care prezintă istoria sportivă a Brașovului. 

Amenajarea Muzeului Sportului și Turismului Montan este finanțată prin Granturile SEE 2014-2020, prin Programul RO-CULTURA, cu suma de 617.820. Proiectul are o durată de implementare de 15 luni (iulie 2020 – septembrie 2021). 

„În acest moment avem în colecție 243 de bunuri culturale, iar toate trec printr-un proces de restaurare. Fiecare piesă are o fișă analitică de evidență și una de conservare. Cele mai importante piese vor fi clasate și sperăm ca multe dintre ele să fie incluse în tezaurul național. Acesta este primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan”, a declarat directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, care a subliniat și faptul că Muzeului Sportului Brașovean este printre puținele care se înființează în ultima perioadă în România și care este pregătit conform celor mai noi standarde din domeniu.  

Noul muzeu ar putea fi deschis în vara anului viitor 

Nicolae Pepene a declarat că planul lui este ca noul muzeu să fie deschis în vara anului viitor. „Vrem să inaugurăm noul muzeu la începutul viitorului sezon turistic”, a anunțat directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov. 

Clădirea Olimpia, în care va funcționa muzeul, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost multă vreme sediul Asociației săsești de patinaj. De asemenea, în fața clădirii, încă de la finalul secolului al XIX-lea a fost un patinoar. De altfel, în anii ’60, pe acest patinoar se desfășurau și partide de hochei, pe gheața din Brașov evoluând echipe mari din Europa. Și după Revoluție, Olimpia a fost, în principal bază sportivă, în ultimii ani aici a funcționat singurul patinoar în aer liber din Brașov. 

Apel către brașoveni 

Cele 243 de obiecte din colecția Muzeului Spotului și Turismului Montan sunt doar o mică parte din ce și-ar dori conducerea muzeului. De altfel, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov a lansat și un apel către brașoveni, pe care îi roagă ca, în cazul în care au piese că contribuie la îmbogățirea colecției. „Nu mă refer doar la medalii sau diplome, ci și la echipamente sau alte obiecte, care, acum e posibil să stea ascunse prin poduri sau depozite”, a declarat Nicolae Pepene.