Muzeul Bran se „refugiază“ la o pensiune. Ministerul Culturii nu a găsit altă variantă pentru obiectele de patrimoniu evacuate din Casa Vămii

Muzeul Naţional Bran se mută cu chirie în clădirea unei pensiuni, după câţiva ani în care ajunsese chiar în pragul desfiinţării. Măsura e provizorie. Ministerul Culturii spune de mai mult timp că vrea să construiască o clădire nouă pentru piesele de patrimoniu din fondul reşedinţei regale de la Bran. Până de curând, muzeul a fost găzduit în clădiri ale Castelului Bran (în Casa vămii), domeniu deţinut de moştenitorii Principesei Ileana de România.

De câţiva ani, proprietarii castelului au cerut să fie eliberate spaţiile în care funcţiona Secţia de istorie a Muzeului Naţional Bran. Spațiile respective aparțin castelului. Contractul de închiriere a fost prelungit până în 2018, pentru a da timp Ministerului Culturii şi Primăriei Bran să găsească o soluție pentru un alt spaţiu. S-a discutat chiar ca muzeul să fie închis şi patrimoniul împărţit.

Soluția nu a mai venit, iar acum autorităţile au ajuns în situația în care să închirieze o pensiune  în apropierea castelului. Aceasta a fost amenajată, iar  obiectele de patrimoniu, biblioteca şi birourile administrative au fost mutate acolo. 

În Muzeul Bran sunt mai multe obiecte de tezaur din fondul regal, unele colecţionate chiar de Regina Maria. Cel mai valoros este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII. 

Muzeul va rămâne la pensiune maxim 3 ani, conform înțelegerii. 

Potrivit Stirilor TVR, incertă este şi soarta secţiei etnografice a muzeului, rămasă în parcul de lângă intrarea în Castelul Bran. Dreptul de proprietate asupra terenului este in litigiu cu o persoană privată. Muzeul speră să aibă câştig de cauză în instanţă. 

Sursa: stiri.tvr.ro

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.