Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) a aprobat soluţia de punere în siguranţă a blocului de pe strada Molidului nr. 33, care s-a prăbușit parțial, în toamna lui 2017, pe unul dintre colțuri.
Soluţia identificată de reprezentanţii Facultăţii de Construcţii Braşov (cei care realizează expertiza tehnică) şi prezentată de coordonatorul acestei echipe, Conf. Dr. Ing. Marius Măntulescu, este acea de umplere a cavităţii cu un material impermeabil.
Astfel, pentru punerea în siguranţă a blocului se vor executa următoarele etape:
- Umplerea cavităţii, în paralel cu execuţia a 10 injecţii pe o adâncime de 9 metri, în aval de cavitate, la o distanţă de 3-4 metri de faţada din aval şi la o distanţă de un metru, între ele;
- Obturarea drenului, situat la mijlocul blocului, şi injectarea de material impermeabil în dren.
Umplerea cavităţii se va realiza cu un material cu permeabilitate redusă (practic, impermeabil), omogen din punct de vedere granulometric, care să aibă aproximativ aceeşi rigiditate cu terenul înconjurător. Compoziţia care se va folosi pentru umplerea cavităţii va fi, pentru un metru cub, următorul:
– ciment – 100 de kg,
– nisip, sort 0-3 – 1.500 de kg,
– bentonită – 50 kg,
– silicat de sodiu – 10 litri,
– apă – 400 de litri.
Materialul va fi introdus în straturi elementare de câte 25 de cm grosime, de la suprafaţă în jos. Se vor monta cel puţin două tuburi oblice, de la suprafaţă până la fundul cavernei. După întărirea materialului turnat în cavernă, la un interval de 2-7 zile se va injecta o nouă cantitate cu o presiune de 3-5 atmosfere, până la umplerea întregului spaţiu.
Drenul va fi obturat la ambele capete, eventual cu dopuri de beton, după care va fi injectat material cu 2-5 atm presiune, de asemenea, pînă la umplere. Limitarea presiunii este necesară pentru a evita penetrarea pardoselii subsolului.
Odată cu finalizarea lucrărilor de punere în siguranţă a blocului, se va elabora proiectul tehnic de consolidare.
În paralel, se va continua expertizarea întregului versant, în zona cuprinsă între C.D. Gherea şi capătul str. Molidului.
După aprobarea acestei soluţii tehnice de către membrii CLSU, primarul a solicitat Serviciului Voluntar pentri Situaţii de Urgenţă şi Serviciului Achiziţii să demareze de astăzi elaborarea documentaţiei necesare în vederea achiziţiei directe a lucrărilor de punere în siguranţă, astfel încât, în prima parte a lunii ianuarie să se semneze contractul de lucrări.
Având în vedere urgenţa lucrărilor, precum şi durata estimată a acestora, de 14 zile, primarul a solicitat ca lucrările să fie executate până la sfârşitul lunii ianuarie, cel târziu.
Valoarea estimată a acestor lucrări este de 107.000 de lei + TVA şi este suportată de la bugetul local.
Fii primul care comentează