UPDATE. Experții caută soluții pentru consolidarea terenului surpat sub blocul din Răcădău

După ce Comitetul Local pentru Situații de Urgență Brașov a decis cu unanimitate de voturi că locatarii blocului de pe strada Molidului nr. 33 trebuie evacuați din imobil, din cauza prăbuşirii parţiale a terenului de sub fundaţia blocului (s-a format o „dolină” cu o adâncime de aproximativ 4,5 m și o lungime cca 4 m) viceprimarul Laszlo Brabas a organizat vineri o conferință de presă în care a mai multe detalii privind acest subiect.

„Raportul de expertiză tehnică a cărui concluzie a fost că blocul trebuie evaluat a fost primit ieri, la ora 15,30. În această dimineață s-a constituit Comitetul Local pentru Situații de Urgență, la care a participat, printre alții, subprefectul Ciprian Băncilă, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și cei doi experți care au evaluat imobilul. Cu unanimitate de voturi a fost luată decizia evacuării imobilului. La Căminul pentru Persoane Vârstnice din Noua avem 20 de camere cu două locuri și baie proprie în care îi putem caza pe oameni până în momentul în care se pot muta înapoi. Prima persoană s-a mutat deja. Nu există copii între proprietarii care locuiau în imobil”, a declarat Barabas.

Potrivit viceprimarului, proprietarii cunoșteau deja posibilitatea de a fi evacuați, iar cei patru chiriași au fost anunțați să găsească o altă soluție de cazare.

„Poliția, Poliția Locală și Jandarmeria vor asigura paza imobilului. Se va stabili un program de acces al proprietarilor în imobil, în așa fel încât oamenii să mai poată lua obiecte personale în perioada imediat următoare”, a mai spus viceprimarul.

Când se vor putea întoarce acasă proprietarii

În primă fază, viceprimarul a anunțat că a fost eliberată autorizația de construire pentru punere în siguranță, în regim de urgență (delimitare a zonei, protejare etc). Pentru a stabili cauzele, dar și  ce lucrări sunt necesare pentru consolidarea terenului și costul acestora, reprezentantul municipalității a spus că este nevoie de o expertiză tehnică amănunțită. Tot după realizarea acesteia se va putea stabili și cine va plăti aceste lucrări. Blocul de pe strada Molidului este proprietate privată, iar cei care ar trebui să suporte cheltuielile sunt proprietarii, pentru că autoritățile locale nu pot cheltui fonduri publice pentru realizarea unor lucrări pe o proprietate privată. Totuși, având în vedere că este vorba de o situație de urgență, ar putea fi utilizat fondul de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Local, însă, la fel, și această problemă se va clarifica abia după finalizarea expertizei tehnice. „Este un caz atipic și va trebui să găsim o soluție”, a menționat viceprimarul.

„Bloc-tip”, construit în anii ‘80

Blocul de pe strada Molidului a fost construit în perioada 1980 – 1984, după un proiect tip realizat de proiect Brașov. Conform expertizei preliminare, în momentul construirii imobilului nu a fost realizat un sistem de captare a apelor pluviale provenite de pe acoperiș și din aval, astfel că acestea se scurg direct pe teren. De altfel, nu este exclus ca apele să se fi infiltrat și, în cei peste 30 de ani de la construirea blocului să fi format „dolina”.

Terenul s-a prăbușit de sub colțul sudic al blocului, care este în aval, iar gaura este destul de aproape de un imobil vecin.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.