Căncescu îi explică lui Crin Antonescu de ce capitala regională trebuie să fie la Braşov

regiunea centru

Cei 1.251 de delegați prezenți la Conferința Teritorială a PNL Brașov au votat în unanimitate ca Brașovul să devină capitala Regiunii Centru potrivit noii împărțiri administrativ-teritoriale a României. Argumentele în favoarea desemnării drept capitală regională a Brașovului, în defavoarea Sibiului sunt prezentate din punct de vedere economic, social, ştiinţific sau educaţional, cultural. Lista completă a argumentelor, semnată de Aristotel Căncescu, a fost trimisă Biroului Politic Naţional şi preşedintelui Crin Antonescu.

Din punct de vedere economic
Brașovul este cel mai dezvoltat judeţ al regiunii cu mari posibilităţi de captare a fondurilor europene, cu mare experienţă în acest domeniu, cu multe și variate structuri deja formate în acest sens. Brașovul este cel mai puternic centru comercial din regiune şi cu tradiţia cea mai veche, fiind situat la întretăierea rutelor comerciale dintre toate zonele ţării.
Municipiul Braşov cu zona metropolitană aferentă este desemnat pol de creștere economică. Municipiul, prin Agenția de Dezvoltare Metropolitană, precum și județul, prin Consiliul Județean și Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului, au accesat pentru proiecte de dezvoltare fonduri europene de sute de milioane de euro. Județul nostru are cea mai mare contribuţie în realizarea PIB-ului regiunii, existând tendinţa de creştere continuă a acestuia, spre deosebire de celelalte judeţe din Regiune care înregistrează stagnare sau chiar regres. PIB-ul judeţului Braşov reprezintă 30,0% din PIB-ul Regiunii Centru, în timp ce PIB-ul judeţului Sibiu are o pondere de 19%. În anul 2012 veniturile bugetare realizate per total (Bugetul General Consolidat) în judeţul Braşov au fost de 2.416.841.180 lei, iar în judeţul Sibiu, de 1.609.093 lei (cu 50,2% mai mare la Braşov faţă de Sibiu). Brașovul înregistrează cele mai mari exporturi ale Regiunii Centru și importuri creatoare de investiţii în utilaje și tehnologie. Peste 30% din schimburile comerciale ale Brașovului sunt cu Germania. Este cel mai atractiv judeţ din punctul de vedere al investitorilor străini.
Din punctul de vedere al infrastructurii
Județul Brașov este cel mai puternic nod de cale ferată şi rutieră, cu mari posibilităţi de dezvoltare a acestor funcţiuni atât pentru transportul de marfă, cât şi pentru cel de călători. Perspectiva construirii aeroportului și a autostrăzii Comarnic – Braşov combinate cu centrul intermodal va face ca Braşovul să poată deservi din punctul de vedere al infrastructurii de transport întreaga regiune. Deplasarea persoanelor la nivel de regiune în vederea rezolvării problemelor de tip administrativ va fi mult mai uşoară şi va presupune timp şi costuri mai mici, dacă zona administrativă va fi la Braşov. În Regiunea Centru, judeţul Braşov înregistrează cel mai mare număr de unităţi sanitare. De asemenea, judeţul Braşov se situează înaintea celorlalte judeţe din regiune în ceea ce priveşte ponderea locuinţelor alimentate cu apă şi care dispun de canalizare şi încălzire centrală. În ultimii 15 ani, pentru îmbunătățirea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare la nivelul municipiului Brașov și al județului, s-au accesat fonduri europene în valoare de peste 250 de milioane de euro.
Din punct de vedere demografic
Județul Brașov este cel mai mare din Regiunea Centru, având o populaţie tânără comparativ cu alte judeţe, precum și cea mai mare rezervă de forţă de muncă din regiune ce poate fi exportată în celelalte zone, în vederea dezvoltării unitare a regiunii. Cel mai ridicat grad de urbanizare în cadrul regiunii este în judeţul Brasov (73,2%), față de Sibiu (66,6%).
Din punct de vedere turistic
Brașovul este cel mai puternic centru turistic din regiune, cu cele mai multe capacităţi de cazare din țară, după Constanța. În turism, Brașovul are cea mai mare tradiție și cea mai mare expertiză. Cel mai mare număr de turişti străini cazaţi în structurile de primire turistică din cadrul regiunii s-a înregistrat la Braşov, cu 43,3% mai mare decât la Sibiu. Dintr-un total de 1526 structuri turistice aflate în Regiunea Centru, judeţul Braşov ocupă primul loc cu 42,3%, în timp ce judeţul Sibiu deține doar 7,4% din total. Brașovul este și cel mai mare centru sportiv al regiunii, iar experienţa FOTE poate fi extinsă la nivel regional.

Din punct de vedere educațional și științific
Brașovul are cea mai mare universitate de stat a Regiunii Centru, Universitatea „Transilvania”, cu cel mai mare număr de studenţi. Judeţul Brasov deţine 42,6% din numărul de studenţi din Regiune, urmat de judeţul Sibiu, cu 29,3%. La Brașov există singura facultate de silvicultură din ţară. De asemenea, Brașovul este vârf de lance în domeniul cercetării științifice, peste jumătate din cercetătorii existenți în regiune fiind concentrați aici. Menționăm Institutul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare: Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă, entitate de cercetare de excelență creată de Universitatea „Transilvania”, menită să asigure cresterea competitivității economice la nivelul Regiunii Centru și la nivel național, precum şi a competitivității cercetării științifice românesti la nivel european. Judeţul Braşov deţine cel mai mare număr de licee din regiune (42), având cea mai mică rată a abandonului în învăţământul liceal (2,8%).
Din punct de vedere cultural
Brașovul are o serie de monumente emblematice la nivel național și internațional, printre care: Biserica Neagră, Prima Școală Românească, biserica fortificată de la Prejmer și situl rural Viscri (incluse în patrimoniul mondial UNESCO), alături de celelalte cetăţi săseşti din satele brașovene, fortificațiile Brașovului medieval, Castelul Bran şi Cetatea Râşnov care atrag anual sute de mii de turiști, Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, precum și 26 de rezervații naturale și monumente ale naturii. Totodată, la Brașov sunt organizate evenimente culturale de excepție, precum Târgul Internațional de Carte și Muzică, Festivalul de Teatru Contemporan, Parada Junilor etc. De asemenea, se fac demersuri pentru reluarea Festivalului internațional de muzică ușoară „Cerbul de Aur”, eveniment emblematic pentru Brașov la nivel național și internațional, de la a cărui primă ediție se împlinesc 45 de ani. Totodată, la Brașov ființează singura Operă din regiune.
Sub aspectul multiculturalismului, Brașovul este un exemplu de trai în bună înţelegere între români, maghiari, germani, rromi şi alte etnii, și de integrare a acestora. Totodată, Braşovul are posibilitatea de a coagula toate forţele din regiune în vederea dezvoltării durabile şi a nediscriminării de orice natură.
Din punct de vedere electoral
La Brașov există un electorat liberal puternic și numeros. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 Braşovul a obţinut în favoarea USL cel mai mare număr de voturi dintre toate judeţele Transilvaniei. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 pentru Camera Deputaţilor, în favoarea USL în judeţul Braşov s-a înregistrat un procent de 56,25% din totalul de voturi valabil exprimate, mai mult cu 4,51% puncte procentuale decât în judeţul Sibiu. La precedentele alegeri prezidențiale, cea mai mare susţinere din Transilvania pentru Crin Antonescu a fost la Brașov, numărul de voturi primite de candidatul PNL fiind dublu la Brașov față de Sibiu.


„Prin cele prezentate mai sus nu dorim în niciun fel să subminăm autoritatea, respectul și prestigiul de care se bucură în cadrul PNL domnul prim-vicepreședinte Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu. Noi îl susținem în demersurile sale politice, îi recunoaștem probitatea profesională și morală, îi apreciem realizările de la Sibiu și nu avem nimic împotrivă ca domnia sa să preia funcția de guvernator al Regiunii Centru, dar cu capitala la Brașov”,
i-au transmis liberalii braşoveni liderului PNL, Crin Antonescu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.