Festivalul de Istorie Militară, la Fundata. Pasionaţii de istorie reconstituie „Marele Război”

invitatie fata

A doua ediţie a Festivalului de Istorie Militară de la Fundata va avea loc în acest week-end,tema din acest an fiind Marele Război, din 1916. Momentele din vara acelui an vor fi reconstituite de trupe specializate de re-enactori din România, Bulgaria, Cehia şi Austria.

Iată cum descrie istoricul Adrian-Silvan Ionescu, unul dintre organizatori, această ediţie a Festivalului de Istorie Militară de la Fundata:

         “După anii de neutralitate când, în sfârșit, România a declarat război Imperiului Austro-Ungar, Fundata a fost primul sat de dincolo de graniță pe care l-au cucerit trupele noastre, la sfârșitul lunii august. S-au făcut chiar prizonieri: 3 ofițeri și 150 de soldați cesaro-crăiești. Însă au avut pierderi și ai noștri: în timpul nopții, când se afla în fruntea soldaților săi, deschizându-și drum prin întuneric, cu lanterna aprinsă, locotenent colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie „Muscel”, a fost o țintă ușoară pentru santinelele maghiare. El a fost primul ofițer român care a căzut la datorie. În fața Primăriei se află monumentul ridicat în memoria acestui brav militar unde, în dimineața de duminică 16 iunie, va avea loc o ceremonie în care trupele reunite vor da onorul și vor fi depuse coroane de flori.

Beligeranții vor fi înterpretați de reînscenatori (re-enactors în engleză) din România, Bulgaria, Republica Cehă și Austria provenind din diverse grupuri specializate în epoca Marelui Război, după cum urmează: Asociația „6 Dorobanți” din București – organizatoarea programului -, Asociația „Datina Străbună” din Oradea; Societatea Națională „Tradiția” din Veliko-Tîrnovo; Císařský a Královský pěší pluk č. 28, Prag; Klub Vojenské Historie 43.pĕši pluk Brno, Klub přátel pluk Karla Vašátky, și K.u.K. Dragoner Regiment No.3 din Viena.

 Goarna va suna, din nou, deșteptarea în zori și tabăra se va anima. Trupele se vor alinia și își vor aștepta rândul la distribuirea hranei simple, soldățești, pentru micul dejun (brânză, slănină, marmeladă și pânie). Postat în fața cazanului aburind, un popotar pântecos va turna, cu polonicul, ceai sau cafea în cana de tablă a fiecărui combatant. Pentru acest sfârșit de săptămână nu trebuie să ne așteptăm la finețurile unui breakfast de vacanță, în care omletele cu șuncă își dispută întâietatea alături de crenvurștii cu muștar, iar cozonacul sau croasantul sunt înmuitate în cafea cu lapte sau în cacao fierbinte, ci ne vom supune rigorilor cazone, fiindcă altfel nu poate fi înțeleasă epoca și nici nu ne putem transporta, cu veridicitate, în timp. De aceea, nu vor fi folosite obiecte de plastic (pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință), ceasurile de mână, fie ele cu quarț sau mecanice, vor fi interzise, la fel și folosirea telefoanele celulare (cel puțin în timpul „campaniei”). Fumătorii înveterați sunt îndemnați să folosească doar țigarete fără filtru, eventual chiar rulate de mână – pentru mai mare autenticitate, trupa și le poate face în hârtie de ziar. Ofițerii vor savura exclusiv trabuc sau pipă.   

Dar, militarul are destul de puțin timp liber, așa că numai de fumat nu-i arde lui în timp de campanie. Va fi organizat serviciul de gardă și avanposturile vor fi inspectate periodic de ofițerul de servici spre a verifica vigilența santinelelor. Ceilalți soldați vor face instrucție și demonstrație de luptă. Patrule vor fi trimise în misiuni de cercetare.      

Pentru că finalitatea acestui spectacol de istorie vie nu este numai divertismentul ci și educarea publicului de toate vârstele, copiilor le-au fost rezervate câteva atracții: cei interesați de arte vor putea să coloreze planșe cu diverse tipuri de soldați din Marele Război iar aceia cu înclinație spre militărie vor primi primele noțiuni din școala soldatului  și vor putea să tragă la țintă cu arme cu aer comprimat.

Nu vor lipsi copiii de trupă, cu bocanci și capele mai mari decât măsura potrivită staturii lor minuscule, care vor primi atribuții specifice vârstei lor, atașați pe lângă un ofițer de stat major, în calitate de furieri. Aflați sub supravegherea unei infirmiere prevenitoare, ei vor fi mascotele regimentului și vor face deliciul taberei. Nu va fi neglijată nici lumea civilă din spatele frontului: prin tabără se vor plimba niște elegante doamne din înalta societate, venite să își viziteze soții aflați sub arme.

 În orele de repaus ale serii combatanții se vor putea distra privind filme cu subiecte din Războiul cel Mare și comedii mute, contemporane perioadei, ce vor rula în sala de mese amenajată la Căminul Cultural. Tot acolo, celebra interpretă Doina Lavric va susține un recital din care nu vor lipsi doinele de cătănie și melodiile care au circulat în timpul conflagrației, în tranșee sau pe scenele de cabaret.   

Comandantul taberei, însoțit de șeful de stat major – funcție deținută de maiorul baron Roman Gamotha din Regimentul 3 Dragoni Cesaro-Crăiești – va inspecta corturile fiecărui grup participant și va face observații acolo unde va găsi nereguli în ordinea prestabilite ori va depista obiecte neconcordante epocii  sau, după caz, va lăuda pe aceia care s-au distins prin respectarea regulilor și prin autenticitatea ținutei ori prin posesia echipamentului complet. Aceștia din urmă vor fi răsplătiți nu doar cu felicitările generalului comandant ci și cu medalii. Diplome vor fi înmânate tuturor participanților în solemnitatea de încheiere a campaniei. După care, stațiunea turistica va fi din nou cuprinsă de liniște, pentru încă un an.

Intre 14 și 16 iunie 2013, umbrele trecutului vor prinde viață la Fundata. Nu pierdeți ocazia să fiți martori la scrierea unei pagini de istorie, așa cum a fost”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.