Când va fi salvat fostul sediu al Bancorex?

DSCF4703

Construită în 1906, după un proiect al arhitectului Albert Scheller (care a proiectat şi Hotelul „Coroana”), casa de pe Strada Republicii nr. 22 (fostul sediul Bancorex) una dintre puţinele construcţii din Braşov realizată în stil „Jugendtstil”, este acum într-o stare jalnică.

Pentru salvarea ei s-au făcut câțiva pași: în 2011 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 228 privind transmiterea unor părți din imobil, monument istoric, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Finanțelor Publice în domeniul public al municipiului Brașov și în administrarea Consiliului Local Brașov, iar muncipaliatea brașoveană a realizat anul trecut un studiu, pentru vedea care este starea imobilului și ce intervenții sunt necesare.

DSCF4719

De asemenea, pentru a se evita accidentele și pentru a „salva” aspectul străzii Republicii, clădirea a fost învelită cu o plasă protectoare pe care este redată fațada, după ce aceasta va fi reabilitată.

Este nevoie ce cel puțin 8 milioane de lei

De acum, autoritățile locale se pot concentra asupra celui mai important lucru: găsirea banilor necesari reabilitării clădirii, iar varianta luată în calcul este accesarea fondurilor europene. Valoarea lucrărilor de restaurare, consolidare, protecţie şi conservare imobilului este estimată la opt milioane de lei, investiţia fiind inclusă în portofoliul de proiecte al Braşovului, pentru ciclul bugetar european 2014-2020.

rep

Starea tehnică a imobilului:

  • La fiecare schimbare funcțională, interioarele au fost reamenajate. Iniţial, în sediu a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit Sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul deceniului trecut. În momentul proiectării, Albert Schuller, a prevăzut la parter spații pentru public la parter și apartamente la cele două etaje. Ulterior, unele uși sau ferestre au fost astupate, au fost amenajate altele și s-au construit sau dărâmat unii pereți interiori;
  • În general, zidăria este într-o stare relativ bună, excepție fac zidurile de la etaj;
  • Buiandrugii de la subsol (grinzile de deasupra ferestrelor și ușilor) sunt deformați;
  • Fundația, care are o suprafață mai mare decât corpul clădirii, a fost afectată de infiltrarea apelor pluviale. Cea mai degradată este porțiunea dinspre strada Michael Weiss;

În studiul Primăriei Brașov se mai arată că „după începerea lucrărilor pot apărea «vicii ascunse», pentru că în timpul evaluării nu s-au putut realiza foarte multe sondaje”.

rep 2

Lucrări propuse:

  • Clădirea va fi readusă la structura inițială, astfel încât se asigure o ventilație corespunzătoare, dar și pentru a crește rezistența clădirii;
  • Subzidirea subsolului.
  • Planșeul de deasupra subsolului, dinspre Strada Michael Weiss, va fi refăcut;
  • Se va realiza o nouă pardoseală a subsolului, din beton armat;
  • Unii pereți interiori, ce nu fac parte din structura de rezistență a clădirii vor fi desființați;
  • Buiandrugii deteriorați vor fi înlocuiți;
  • Pereții de la etajele 1 și 2 vor fi cămășuiți;
  • Scările spre pod (una din lemn, iar cealaltă din beton), vor fi refăcute;
  • Șarpanta existentă va fi consolidată. Lemnul din această structură va fi tratat cu substanțe speciale;

rep 22 2

  • Fațada, finisajele, tâmplăria și instalațiile vor fi refăcute în totalitate;
  • Țigla va fi înlocuită.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.