Fostul sediu Bancorex din Brașov va fi transformat în „mini-mall cultural“

Clădirea fostei Bancorex de pe strada Republicii, la intersecție cu Michael Weiss, intră în renovare după o lungă perioadă în care șantierul a stat în conservare. Imobilul este acoperit de mai mulți ani, cu o plasă ce reprezintă imaginea viitoarei clădiri, însă Iustinian Roșu, reprezentantul constructorului, spune că de la 15 noiembrie vor începe efectiv lucările. Consolidarea și reabilitarea clădirii Bancorex este realiată de către compania SC  Romconstruct Group SRL din Ploiești (aceeași care lucrează și la reabilitarea Cinema Popular), în baza unui contract ofertat la 15,85 milioane lei cu TVA, față de valoarea estimată de 20,6 milioane lei cu TVA. Lucrările vor dura 27 de luni.

Clădirea de patrimoniu unde a funcționat fosta bancă săsească va avea la parter o cafenea dar și un restaurant în stil Art-Nouveau, a explicat constructorul, care spune, de asemenea, că în partea din spate și la etaj vor fi amenajate spații comerciale sau de birouri.

Clădirea ar urma să găzduiască și un centrul de informare turistică dar și spații pentru desfășurarea unor evenimente, pentru tineri, a precizat, la rândul său, primarul Brașovului, George Scripcaru. 

Reabilitarea clădirii presupune consolidarea fundaţiei şi a structurii de rezistenţă, refacerea decoraţiunilor exterioare, a tâmplăriei exterioare, precum şi intervenţii la finisajele interioare şi exterioare. Tot prin acest proiect se vor reface instalaţiile de încălzire, electrice, sanitare, cele de comunicaţii şi cele de ventilaţie. Pentru efectuarea lucrărilor se vor lua în considerare proiectele originale, în baza căreia a fost construită clădirea, astfel că pereţii interiori construiţi de-a lungul timpului vor fi demolaţi. De asemenea, se va reface pictura lui Apollonia Hirscher de pe faţadă.  După reabilitare, clădirea va trebui să arate ca acum mai bine de 100 de ani, când a fost construită. 

Una dintre puținele clădiri din Brașov,  în stil „Jugendtstil“

Construită în 1906, după un proiect al arhitectului Albert Scheller (care a proiectat şi Hotelul „Coroana”), casa de pe Strada Republicii nr. 22 este una dintre puţinele construcţii din Braşov realizată în stil „Jugendtstil”.

Pentru salvarea ei s-au făcut mai mulți pași: în 2011 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 228 privind transmiterea unor părți din imobil, monument istoric, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Finanțelor Publice în domeniul public al municipiului Brașov și în administrarea Consiliului Local Brașov. În 2012, muncipaliatea brașoveană a comandat un studiu, pentru a vedea care este starea imobilului și ce intervenții sunt necesare. În 2014 a fost reparat acoperișul, pentru a reduce efectele infiltrațiilor asupra clădirii care și așa se afla într-o stare avansată de degradare. Tot atunci a fost pusă și plasa care există acum pe clădire.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.