Județul Brașov are de 10 ori mai multe păduri virgine decât Covasna

pad vir 3

Județul Brașov are 4.333 de hectare de „păduri virgine”. Această suprafață a fost determinată în urma unui studiu finalizat realizat de WWF România, ce a presupus verificarea în teren și cartarea tuturor suprafețelor de teren care ar fi putut corespunde criteriilor și indicatorilor aprobați printr-un ordin al Ministerul Mediului și Pădurilor referitor la stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine din România.

pad vir 2

Stabilirea acestor criterii, o măsură esenţială pentru protejarea pădurilor virgine ale României, a fost unul dintre obiectivele campaniei Salvaţi Pădurile Virgine. Conform Ordinului, pădurile virgine identificate beneficiază de statut de protecție integrală, orice intervenție fiind interzisă prin lege.

 

Trebuie rezolvată problema compensațiilor

 

Cele mai multe „păduri virgine” din  județul Brașov sunt pe versantul nordic al Munților Făgăraș, unde extragerea masei lemnoase este extrem de dificilă din cauza terenului accident și a lipsei infrastructurii forestiere.

pad vir

Pentru ca aceste păduri să fie salvate, susțin reprezentanții WWF, va trebui ca proprietarii să beneficieze de compensații. De altfel, pentru a proteja pădurile  Padurile Sincii, cu o suprafață de 320 de hectare, WWF asociația amintită a  colectat fondurile neccesare acordării compensațiilor în cadrul campaniei 2%. Totuși, pentru soluţionarea problemei compensaţiilor acordate proprietarilor pe termen scurt  şi mediu, reprezentanții WWF susțin că este nevoie de includerea pădurilor virgine în în sistemul de plăți compensatorii pentru păduri, în perioada de programare 2014 – 2020, în cadrul viitorului Program Național de Dezvoltare Rurală.  

Studiul a fost finalizat și în Covasna, unde au fost identificate doar 440,4 de  hectare de „păduri virgine”. În prima parte a anului viitor,  WWF va finaliza un studiu similar pentru județele Sibiu, Mureș și Harghita, acoperind astfel toate pădurile virgine și cvasivirgine din Regiunea 7 Centru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.