GALERIE FOTO. Vechea Biserică Sfântul Martin are o nouă față

deschidere

Pe un promotoriu ce prelungește Dealul Cetății se află mica biserică, dedicată, în momentul construirii sale, Sfântului Martin. Lăcașul de cult își are începuturile în secolul al XIV-lea, dar a suferit mai multe extinderi în secolele al XV–lea, al- XVI-lea, dimensiunea actuală fiind rezultatul unor ample lucrări efectuate în jurul anului 1800.

În anii ‘60 a fost „renovată”, însă lucrările nu s-au făcut în cel mai profesionist mod, astfel că în 2008 au fost demarate procedurile de restaurare, iar în 2010 a început descărcarea arheologică. Acum, o parte a lucrărilor au fost terminate, astfel că biserica va intra, treptat, în circuitul turistic. De altfel, în 23 august, în acest lăcaș de cult va avea loc un concert inclus în agenda Festivalului Musica Barcensis.

[scrollGallery id=160]

„Aici s-au efectuat lucrări importante, dar încă mai sunt multe lucruri de făcut. Tot ce înseamnă structuri din lemn din această biserică, în special balcoanele și stranele din corul bisericii trebuie restaurate. Ele au fost vopsite prin anii 60, în mod necorespunzător față de starea lor inițială. Avem pe balcoanele bisericii un program pictural religios care este foarte rar în Ardeal și el trebuie pus în valoare”, a declarat reprezentantul Bisericii Evanghelice CA – Parohia Brașov, Christian Plajer.

element balcon

Va trebui restaurat și tot ce înseamnă ancadrament de piatră, elementele de piatră din biserică, vitraliile. Mai sunt de efectuat și ample lucrări de amenajare a exteriorului, începând de la tencuială.

De asemenea, a mai spus Plajer, trebuie pusă în valoare și orga inițială a bisericii, pentru că cea adusă ulterior a aparținut Bisericii de la Bunești și a fost instalată în lăcașul de cult de pe Dealul Cetățuii după ce a fost renovată.

orga bunesti

Reprezentantul Bisericii Evanghelice CA a explicat că, pentru restaurarea acestui monument „avem un proiect ce se derulează în etape și în măsura în care dispunem de finanțări putem continua”.

Descoperiri arheologice importante

Cercetarea arheologică a avut ca obiective studierea evoluției clădirii bisericii în spațiu și timp, stabilirea principalelor etape de construcție, precum și identificarea principalelor date tehnice pentru pentru întocmirea proiectului de restaurare.

Au fost realizate 18 săpături arheologice, în interior și exterior, în cursul cărora au fost studiate nouă structuri zibite, 68 de morminte și alte patru complexe. „S-au găsit foarte multe vestigii textile, lucru foarte rar când se fac săpături arheologice”, a mai spus Plajer.

În timpul săpăturilor a fost descoperită, printre altele, o groapă de provizii medievală, transformată apoi în groapă menajeră. Aici au fost găsite numeroase fragmente de ceramică, dar și 30 de monede, emise în primul sfert al secolului al XIV-lea și la începutul secolului al XV-lea. În jurul bisericii și în interiorul acesteia a existat un mic cimitir, fiind cercetate 27 de morminte. În mod surprinzător arheologii au descoperit sicrie din lemn foarte bine conservate, pe șase dintre ele fiind vizibile chiar și inscripții în limba germană. De asemenea, s-au păstrat relativ bine și unele veșminte de înmormântare, în special cele care conțineau fire metalice.

Au mai fost dezgropate 115 monede, cele mai vechi emise de Regele Sigismund de Luxemburg (1386-1437), iar cele mai noi fiind emise la începutul secolului al XX-lea. S-au recuperat și podoabe, ace de păr, închizători de haine, corpuri de iluminat, opaițe.

picturi vechi

În interior au fost descoperite fragmente de picturi murale din secolul al XIV-lea și al XV-lea, elemente nedescoperite până acum în celelalte biserici construite înaintea „Marelui incendiu” din 1689.

Repere istorice

  • Secolul al XIV-lea– construirea primei  biserici în stil gotic, de dimensiuni mici, o navă dreptunghiulară cu o lungime de 16,80 de metri și o absidă, probabil semicirculară;
  • 1395 – Prima atestare documentară: Regele Sigismund de Luxemburg a făcut, cu ocazia șederii la Brașov, o danie anuală de 40 de guldeni pentru slujbe anuale la Capela cu hramul Sfântul Martin;
  • 1427 – Capela este menționată ca fiind în construcție;
  • 1521 – inscripție pe unul dintre dintre clopote: „Magister Andreas de brash, anno 1521”;
  • 1529– Sunt menționate lucrări de refacere din inițiativa judelui Brașovului, Lucas Hirscher. Cel mai probabil se referă la construirea unor încăperi pe partea sudică;
  • 1559 – Inscripție pe portalul sudic;
  • Actualul altar a fost construit în 1730 de către pictorul Stephan Sculer (în locul unui altar din 1685); 

Altar

  • 1764 – deasupra frontonului vestic al bisericii s-a construit un turn scund, în care au fost amplasate clopotele și un ceas;
  • 1795-1796 – biserica a căpătat forma actuală, fiind prelungită spre est, după un proiect al arhitectului Carl Steiback.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.