Republica Moldova şi-a început oficial drumul către UE

republica-moldova

Parlamentul moldovean a ratificat astazi, 2 iulie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, semnat acum cinci zile, in cadrul celui mai recent summit UE. Cu toate acestea, majoritatea parlamentara pro-rusa, reprezentata de Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), a incercat sa boicoteze votul, parasind sala de sedinta.

Acordul vine la pachet cu planul de actiuni privind recomandarea Comisiei Europene pentru instituirea asa-numitei Zone de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare (DCFTA).

Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, este de parere ca aceasta decizie arata clar dorinta Moldovei de a se rupe de trecut si de a crea noi oportunitati care sa aduca beneficii reale cetatenilor sai. Documentul va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de parlamentele celor 28 de state membre si aprobat apoi de Parlamentul European, a mai declarat Todd.

Situata intre Romania si Ucraina, Republica Moldova nu granita, insa se teme ca Moscova sa nu impuna un regim strict al vizelor pentru cetatenii moldoveni care lucreaza in Rusia, sau sa nu adopte interdictii in ceea ce priveste importurile de vinuri, fructe si legume moldovenesti. Totodata, la fel ca vecinii ucraineni, moldovenii sunt dependenti in mare parte de energia ruseasca. Desigur, poate cea mai mare temere a Moldovei ramane regiunea transnistreana, situata la granita de est cu Ucraina.

Potrivit surselor media, Acordul a fost ratificat cu 59 de voturi pentru si patru voturi impotriva, din totatul de 101 deputati.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.