Primăria Râșnov caută un nou constructor pentru amenajarea Centrului Istoric

DSC_0498

Semnat  la începutul la începutul lunii  mai, contractul privind amenajarea centrului istoric al Râșnovului, semnat între primărie și firma spaniolă Emyplan, SL va fi reziliat zilele acestea.

Licitația a fost organizată anul acesta și, potrivit primarului Râșnovului, Adrian Veștea, au participat două firme, una din Spania, iar cealaltă din Italia. „O condițiile de atribuire a contractului era ca firma participantă să fi executat în ulltimii cinci ani un pasaj subteran cu o lungime de 316 metri, atât cât măsoară cel care va fi realizat în Râșnov. Ambele firme au dovedit că au efectuat astfel de lucrări și a fost aleasă cea care a oferit preșul cel mai mic”, a declarat Veștea. Valoare estimata totala a lucrărilor a fost de 13.763.099 de lei, iar cea pentru care Emyplan s-a oferit să efectuueze lucrările a fost de 9.918.095 de lei.

Contractul cu firma spaniolă a fost emnat în 6 mai, iar în 13 iunie Primăria Râșnov a predat amplasamentul liber de sarcini, după ce toate rețelele au fost deviate.  În momentul de față, aici ar fi trebuit să se lucreze la turnarea pereților mulați și să se excaveze pământul.

Proiectul, care beneficiază de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional, prevede construirea, sub Piața Unirii, a unui pasaj subteran cu o lungime de 316 metri și a unei parcări subterane cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri.

Cum nu s-a efectuat nici o lucrare, Primăria a transmis notificări contructorului. „Nu am primit nici un răspuns, astfel că în cursul acestei săptămâni vom rezilia contractul. De asemenea, am calculat și penalitățile de întârziere față de graficul de lucrări stabilit în momentul semnării contractului. Este vorba despre aproximativ un milion de euro, pe care îi vom solicita firmei spaniole”, a explicat primarul.

Licitația privind acest proeict va fi reluată, iar Veștea speră că în trei sau patru luni va fi stabilit noul constructor.

Liftul pe plan înclinat ar putea fi inaugurat în decembrie

Tot cu bani europeni, se realizează și un lift pe plan înclinat, face legătura între centrul orașului (din curtea casei de cultură) și Cetatea Râșnov. La acest proiect, lucrările sunt în grafic. Până acum a pregătit terenul, fiind trasat traseul liftului, ce a presupus disclocarea manuală a mii de metru cubi de stâncă. În etapa următoare va fi pregătită fundația și se va turna betonul. „Având în vedere configurația terenului, pentru turnarea betonului va trebui să folosim niște pompe speciale”, a declarat dirigintele de șantier, Teodor Petruș.

DSC_0376

Constructorul anunțat că lucrările la liftul pe plan înclinat ar putea fi terminate în luna decembrie.

Valoarea investiției este de 10,71 milioane de lei. Traseul va avea o lungime de 165 de metri, iar liftul va efectua 12 curse pe oră. Potrivit proiectului, capacitatea cabinei va fi de 30 de persoane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.