STATISTICĂ: 95 din 100 de copii au probleme dentare. Mulți sunt prea săraci pentru a-și permite chiar și un consult

Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov şi Fundaţia Vodafone România, a încheiat proiectul „Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte”. Concluzia principală a proiectului este că puțini micuți se pot lăuda cu o dantură perfectă, 95 din 100 de copii având probleme dentare. 

Proiectul a constat în organizarea unei caravane în 20 de localități din tot județul Brașov. Au fost examinaţi 2.966 de copii cu vârste ȋntre 6 şi 15 ani, iar în urma controalelor stomatologice au fost identificate 15.736 de probleme dentare, de la carii şi probleme gingivale, până la complicaţii stomatologice grave, inclusiv probleme complexe de ortodonţie şi infecţii majore.

S-a constatat că 1.141 de copii au între una şi patru carii, 1.356 de copii au între cinci şi zece carii, iar 255 de copii au între 11 şi 22 de carii. Doar 148 de copii dintre cei 2.966 evaluaţi nu au prezentat probleme stomatologice, iar 66 de copii deşi nu au carii, au tartru şi alte probleme de ortodonţie.

În urma controalelor au fost centralizate fişele stomatologice ale copiilor, iar la finalul caravanei, 500 de copii cu cele mai grave probleme stomatologice au beneficiat gratuit de tratament stomatologic de urgenţă.

Un tratament simplu costă 153 de lei 

„Media de aproape cinci probleme dentare la fiecare copil este extrem de îngrijorătoare şi denotă atât lipsa cunoştinţelor de prevenţie şi a instrumentarului minim de îngrijire (nu se cunosc regulile unui periaj corect, majoritatea copiilor nu au pastă şi periuţă de dinţi), cât şi imposibilitatea accesului la tratament stomatologic. Doar în cinci din cele 20 de localităţi în care s-a oprit caravana există cabinete stomatologice, iar majoritatea familiilor acestor copii nu îşi permit consultul şi tratamentul stomatologic, considerând că este mult prea scump pentru posibilităţile lor financiare”, se arată într-un comunicat transmis de Asociația pentru Parteneriat Comunitar.

Stomatologia, o recunosc și medicii, este scumpă, iar mulți dintre părinții copiilor care au probleme dentare trăiesc de pe o zi pe alta. Un tratament simplu de urgență, costă aproximativ 153 de lei. În aceste condiții, mulți dintre micuți pot avea parte de tratamente stomatologice doar dacă sunt incluși pe lista de beneficiari ai unor proiecte europene sau  finanțate de marile companii sau dacă sunt incluși în programe naționale, finanțate de Ministerul Sănătății. De altfel, Asociația pentru Parteneriat Comunitar a anunțat că va încerca să convingă Ministerul Sănătății și pe cel al Educației să finanțeze două programe naționale. Unul vizează educația copiilor în ceea ce privește igiena dentară, iar celălalt „sigilarea” molarilor de 6 ani (măselele), o intervenție prin care s-ar împiedica apariția cariilor.

Cum se tratează durerea de dinți… 

Din declaraţiile copiilor cu probleme stomatologice am aflat că, în cazul durerilor dentare, aceştia nu merg la dentist deoarece nu îşi permit financiar sau nu au cabinet în localitate. Extragem din răspunsurile lor la întrebarea „ce faci când te doare tare un dinte?”: „mama îmi dă leacuri”, „iau ceva pastile pentru durere”, „îmi frec obrazul”, „mă culc”.

 

8,41% dintre stomatologii din județul Brașov au contracte cu CNAS 

Copiii, și nu numai ei, pot beneficia de tratamente stomatologice decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), condiția fiind ca medicii să aibă contracte cu Casa.

Președinte Colegiul Medicilor Dentiști Brașov, dr. Dana Drăgușin, a declarat că în județul Brașov, dintre cei 594 de medici stomatologi, doar 50, adică 8,41%, au contracte cu CNAS. Fiecare dintre ei primește, lunar, un plafon  de 1.500 -1.600 de lei, bani ce sunt folosiți, de regulă, pentru tratarea unor copii și pentru realizarea unor proteze pentru vârstnicii cu o situație economică precară. Ba mai mult, pentru a încheia contractele cu CNAS, medicii trebuie să treacă printr-o evalure, care costă 1.000 de lei.

Proiectul „Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte” a fost desfăşurat în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentişti Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi Direcţia de Sănătate Publică Braşov și a fost finanțat de operatorul de telefonie mobilă prin prin programul „Fondul pentru Fapte Bune” cu suma de 45.000 de euro.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.