Ce trebuie să știi despre aparatul dentar: de la ce vârstă se poate purta și cui i se recomandă

Crezi că ai nevoie de un aparat dentar? Te întrebi, printre altele, de la ce vârstă se poate purta sau dacă va avea rezultate și în cazul adulților? Ei bine, la aceste întrebări, și nu numai, vom răspunde în rândurile de mai jos.

Așa cum am aflat de la Dr. Leahu Brașov, aparatul dentar este soluția potrivită pentru alinierea dinților. În afara aspectului estetic obținut în urma tratamentului ortodontic, aparatul dentar asigură și o sănătate orală generală. Prin alinierea danturii se realizează masticația corectă a alimentelor, evitarea apariției cariilor dentare dar și a altor probleme care pot interveni atunci când maxilarul nu se poate închide complet.

De la ce vârstă se poate purta un aparat dentar

Copii pot începe să poarte aparat dentar în jurul vârstei de 8, 9 ani. Cu toate acestea, primul consult ortodontic se recomandă la vârsta de 7 ani, moment în care medicul specialist analizează cu atenție dantura copilului.

Adulții pot purta aparat dentar?

Desigur, aparatul dentar reprezintă un tratament eficient și în cazul adulților. Chiar dacă perioada de creștere și de dezvoltare dentară s-a încheiat, tratamentul ortodontic va avea aceleași rezultate în obținerea esteticii și sănătății dentare mult dorite.

De altfel, în cazul adulților, un aparat dentar poate fi folosit și pentru a pregăti dantura în vederea inserării unui implant dentar. Mai mult, aparatul dentar poate fi recomandat și pentru a se remedia anumite dificultăți de respirație, înghițire sau masticație. Desigur, decizia purtării aparatului dentar se va lua împreună cu medicul stomatolog în urma unui consult de specialitate.

Beneficiile îndreptării dinților prin aparat dentar

Recomandarea generală este ca aparatul dentar să fie purtat încă din copilărie, așa cum menționează și sproutpediatricdentistry.com. În această perioadă dinții sunt mai ușor de îndreptat iar tratamentul este mai scurt și mai puțin invaziv.

Printre cele mai importante beneficii ale purtării aparatului dentar putem aminti:

  • dinții permanenți păstrează o poziție corectă în os;
  • dinții sunt aliniați și drepți ceea ce asigură atât aspectul estetic dorit cât și o dezvoltare armonioasă a structurii osoase de-a lungul vieții;
  • mușcătura este corectată iar procesul de masticație este îmbunătățit;
  • riscul apariției cariilor va fi diminuat iar controalele la medicul dentist vor presupune doar verificarea periodică a danturii.
  • igiena orală este îmbunătățită, dinții putând fi periați în mod eficient.

Cui i se recomandă purtarea unui aparat dentar?

Așa cum am menționat, aparatul dentar este un tratament recomandat în alinierea dinților strâmbi sau în corectarea danturii atunci când există anumite anomalii dento-maxilare.

Tratamentul ortodontic este recomandat de medicul stomatolog în urma unui consult de specialitate. Și, chiar dacă rezultatele cele mai eficiente se obțin în copilărie, purtarea aparatului dentar are bune rezultate și pentru adulți, fiind o soluție modernă prin care se obține sănătatea orală indiferent de vârstă. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.