Un studiu comandat de Grupul de Acțiune Locală Gîrcini (din care fac parte 11 membri fondatori, printre care și primăria Săcele, Agenția Metropolitană Brașov și Agenția de Dezvoltare a Județului Brașov) arată că în cartierul Gârcini trăiesc mult mai puțini oameni decât se credea până acum. Populația rezultată în urma numărătorii din ultimele 6 săptămâni este cu mult sub cea numărată la Recensămîntul din 2011 dar și sub cea despre care vorbeau autoritățile locale din Săcele.
„Tot timpul ni se puneau pe tapet cifre cu populația e aici, iar acum nu se potrivesc. Este o veste pozitivă în ceea ce privește numărul real al populației, dar restul cifrelor care au rezultat sunt alarmante. La recensământul din 2011 erau în jur de 7.150, însă am informații că acel recensămînt s-a făcut superficial, nu s-a mers în toate gospodăriile. Acum s-a intrat în fiecare căsuță, practic operatorii au periat întreaga zonă. Numărul de persoane rezultat urma recensământului local din ultimele săptămâni este de 5.975, aceasta find principala surpriză a studiului. Până acum datete neoficiale vorbeau despre 10.000 – 12.000 de oameni care locuiesc în acest cartier al Săcelelor. În ultimele luni și eu am fost indus în eroare, se vorbea, ba de 9.000, de 10.000 sau 12.000. Dar acest studiu s-a făcut într-o lună și jumătat,e din casă în casă și are marja de eroare de 1%. Așa că datele sunt cel mai aproape de realitate”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.
Recensământul local a mai scos la iveală și alte date cel puțin interesante, la care nu mulți s-ar fi gândit până acum. O parte dintre ele sunt credibile, altele mai puțin.
Din punct de vedere al actelor de identitate și al sănătății: 93,4% din locuitorii cu vârsta de peste 14 ani au cărți de identitate, deși până acum cartierul era dat ca exemplu negativ de zonă în care există o populație numeroasă neînregistrată. 91% dintre localnici le-au declarat operatorilor că sunt cu vaccinurile la zi. Acest procent ridicat este mai puțin credibil, având în vedere că în Gârcini au fost înregistrare 58 de cazuri de rujeolă în ultimele luni.
Media de vârstă în Gârcini este de 22 de ani. 71% dintre localnici sunt tineri cu vârste sub 30 de ani și numai 4,5% au vârste înaintate , de peste 60 de ani. Numărul scăzut al persoanelor cu vârste înaintate ar putea fi și un indicator al sănătății precare.
Pe de altă parte, peste jumătate din cei care locuiesc în Gârcini, respectiv 52,2% sunt minori, cu vârste între 0 și 17 ani.
Familia de Gârcini
30,8% dintre localnici sunt căsătoriți, 30,8% trăiesc în uniune consensulă, iar 34% sunt necăsătoriți.
Majoritatea nașterilor sunt la vârste tinere și foarte tinere. Studiul arată că 63,4% din nașterile din Gârcini sunt ale unor femei care nu au împlinit încă 18 ani. Aceasta este una dintre explicațiile pentru media de vârstă de 22 ani a locuitorilor din Gârcini.
Etniile din Gârcini
77,8% dintre localnici s-au declarat români, 15,6% țigani, 5,7% rromi, 0,9% maghiari. „Aici mai trebuie discutat, pe aceste procente, pentru că, după cum se vede, unii nu fac diferența între țigani și rromi“, a recunoscut primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.
Veniturile localnicilor din Gârcini
„Peste 45% din cei cu 15 – 64 de ani nu sunt încadrați pe piața formală a muncii. La 45% nu avem nicio informație despre sursa de venit, doar 17,3% având bifat un salariul constant. Este o realitate cruntă a zonei”, a declarat primarul Săcelelor, Virgil Popa. 150 dintre cei care au un venit stabil și contract de muncă sunt angajați pe platforma Electroprecizia.
Datele adunate în acest studiu vor fi folosite pentru scrierea unei strategii de dezvoltare a cartierului, pe care GAL Gârcini o va depune la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, pentru a obține o finanțare de 7 milioane de euro.
Cu această sumă vrem să finanțăm două axe importante: infrastructură și educație. Mare parte, cam 70%, o să meargă spre infrastructură. Noi propunem patru proiecte pentru Gârcini, respectiv realiarea alimentării cu energie electrică, iluminat stradat, o baie comunală și un cabinet medical. Un răspuns privindfinanțarea îl vom primi la jumțătatea anul uiviitor. Până atunci trebuie să facem lucrări topometrice, de cadastru, pentru delimitarea zonei, a declarta primarul municipiului Săcele.
Fii primul care comentează