Petiție online pentru „grațierea” urșilor din județul Brașov: „Mutați urșii, nu-i omorâți!”

După ce administratorii mai multor fonduri cinegetice din județul Brașov au solicitat o derogări pentru recoltarea a șase urși, pe site-ul campaniamea.de-clic.ro a fost lansată o petiție online, „Mutați urșii, nu-i omorâți”, adresată ministrului, Grațiela Gavrilescu.  După numai câteva ore de la postare, petiția a fost semnat de peste 1.000 de oameni. Solicitarea autorilor petiției este capturarea animalelor și mutarea lor „în țarcul ursin de la Zărnești și alocarea fondurilor necesare, care se pot găsi și la nivelul consiliului județean, comunitatea brașoveană fiind îndelungă vreme beneficiara complice a unui greșit turism fotografic ursin”.

Autorii petiției argumentează că urșii din zona Brașovului nu sunt periculoși, astfel că nu se justifică împușcarea lor. 

De asemenea, ei susțin că vinovați pentru apariția „urșilor gunoieri” sunt inclusiv specialiștii de la ICAS, care au „susținut și aplicat ani în șir «hrănirea de abatere», adică hrănirea urșilor sălbatici de către om, cu intenția – vezi bine – de a le abate atenția și interesul de la vite. Din nefericire, asta s-a făcut complet greșit și cu produse inadecvate: pâine , cantități de ciocolată expirată, diverse alte produse dulci. Rezultatul a fost «drogarea» urșilor cu produse foarte gustoase. Implicit acestora li s-a abătut atenția de la hrana naturală care consta în fructe de pădure, ciuperci, iarbă, insecte, cadavre și diverse rare prăzi din fauna muntelui; o hrană puțin gustoasă”. 

Pe lista vinovaților se regăsește și Romsilva, care, se arată în petiție „deși culege anual cantități industriale de fructe de pădure, nu le-a oferit pe acestea drept hrană celor în drept: urșilor. Dimpotrivă, le-au confiscat”. 

„Nu putem trece peste interesul vânătoresc, mascat prin «hrănirea de abatere», dovedit însă prin așezarea cantităților de bunătăți numai în fața adăposturilor de tragere cu arma; căci nu trebuie uitat că unii cercetători de frunte din ICAS sunt vânători și lideri ai unor societăți cinegetice cu clientelă vânătorească străină. Cum este, de altfel, și RNP Romsilva”, susțin autorii petiției. 

În ceea ce privește administrațiile locale, acestea sunt acuzate că „au lăsat resturile menajere la îndemâna urșilor, prin depozitări defectuoase, în toate locurile turistice. Care resturi, și ele, au învățat animalele cu hrana gustoasă a omului, și cu mirosul omului: semn că acolo e mâncare bună”. 

Nu în ultimul rând, sunt amintiți și turiștii inconștienți, care au hrănit urșii „din mână”, doar pentru a-i fotografia, iar despre presă se afirmă că „în căutare de senzațional, în loc să combat practica, cultiva imaginea acestui «El Dorado»  ursin brașovean, așezămintele turistice prosperând și prin aceasta”. 

În aceste condiții, cei care au redactat textul petiției susțin că „zeci de ani deja – practica fiind aceasta – ursoaicele au adus pe lume generații de pui care au crescut numai acolo și în acest fel: hrăniți din mână și la tomberoanele cu deșeuri menajere”.

„Conchidem că este cu totul nedrept ca, în urma unor decizii și acțiuni omenești greșite – fie ale unei instituții științifice, fie ale comunității locale – urșii, deveniți victime comportametale, să fie acum uciși. În condițiile tranchilizării și transportării animalelor la țarcul din Zărnești, considerăm că se impune luarea unor măsuri severe care, în viitor, să împiedice toate practicile enumerate (accesul la deșeurile menajere, hrănirea «turistică»). Concomitent e necesară alerta jandarmeriei și a altor instanțe locale (echipe de pază) care, în cursul nopții preponderent, să patruleze în zonele afectate, alungând cu focuri de armă neletală și cu gloanțe de cauciuc eventualii urși noi pătrunși acolo. Este o metodă larg practicată în USA, exact în locurile interacționării dintre om și urs”, au precizat autorii petiției. 

 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.