Jumătate de veac de inconștiență a cetățenilor s-a depus în canalele subterane ale Brașovului. SGA a scos din Canalul Timiș balastul și gunoaiele strânse în ultimii 50 de ani

Pentru prima dată după acoperirea de la sfârșitul anilor ’60, segmentul canalului Timiș din zona străzii Gheorghe Doja, după confluența acestuia cu Graftul, este acum decolmatat de lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov (SGA). În această zonă panta de scurgere este extrem de mică, motiv pentru care aluviunile și gunoaiele aduse de cele două cursuri de apă s-au depozitat aici.

Pentru a putea decolmata canalul, SGA a spart din loc în loc, plafonul de beton care acoperea canalul și a creat astfel câteva „ferestre” prin care au fost coborâte mici excavatoare (bobcat-uri) fără cabină, care scot nisipul și pietrișul, dar și o groază de alte obiecte care au fost aruncate e-a lungul vremii de brașoveni, în porțiunile descoperite, fiind apoi purtate de ape până în această zonă. De altfel, numai ieri, când la una dintre „ferestre” a fost organizată o întâlnire cu presa, din canal au fost scoase două anvelope mari. 

„Lucrările au început săptămâna trecută, se realizează pe segmente și sunt necesare pentru asigurarea capacității optime de transfer a apei pluviale și fac parte dintr-un plan mai larg de combatere a inundațiilor în cazul ploilor torențiale. Proiectul este derulat împreună cu SGA şi Compania Apa, în cadrul căruia s-au realizat lucrări îmbunătăţire a sistemului de preluare a apelor pluviale în zona Stadionului Tineretului (a fost dublat sistemul de captare a apelor pluviale – n.r.) şi de decolmatare a canalului Timiş, atât la confluenţa cu pârâul Graft, cât şi zona descoperită a canalului, de la strada Lânii până la vărsarea acestuia în Ghimbăşel. O dată cu această lucrare putem spune că sistemul de preluare a apelor de pe versanţii din jurul Braşovului nu ar mai trebui să ne creeze probleme majore”, a declarat viceprimarul Brașovului Laszlo Barabas.

60% din canal era colmatat 

Potrivit directorului SGA Brașov, Mihai Uță, „lucrarea se desfășoară pe aproximativ 300 de metri și estimăm că vom scoate din această zonă aproximativ 700-1000 metri cubi de material. Această zonă este una predispusă depunerii aluviunilor, iar în momentul începerii lucrărilor, aproximativ 60% din diametru canalului era colmatat. La finalul lucrărilor, care se vor încheia, cel mai probabil, până la sfârșitul acestei luni, zona va fi refăcută ca spațiu verde. De asemenea, «ferestrele» vor fi acoperite cu plăci de beton, care vor putea fi ridicate atunci când se va realiza noua decolmatare, fără a mai fi nevoie de spargerea plafonului. Odată cu încheierea acestor lucrări, putem spune că este redus la minimum riscul de inundații în întreg municipiul Brașov”. 

Practic, a explicat Uță, la finalul lucrării, debitul asigurat de acest canal va fi de 47 metri cubi/secundă, suficient pentru a reduce la minimum riscul unor inundații cauzate mai ales de ploile torențiale.

Canalul ar putea fi descoperit în zona centrală a orașului 

Canalul Timiș are o lungime de aproximativ 17 kilometri, este atestat documentar din jurul anului 1500 și are ca principal afluent pârâul Graft, care este și principala sursă de colmatare. Canalul pornește de la Dâmbul Morii (fostul han) și urmează traseul Pantex – Dârste – Zona lacului Noua – fosta platformă Roman – Carpaților – spitalul Astra – Strada Karl Lehmann – str. Matei Basarab – Patria – str. Castanilor –  Aula Universității Transilvania (unde era și un „lac de acumulare”, care permitea controlul debitului) – str. Mihai Viteazul – str. Ienupărului – str. Mihai Viteazul – Prodlacta (unde se produce și confluența cu pârâul Graft) – str. Gheorghe Doja – Lânii-Stupini, vârsându-se în Ghimbășel. 

În anii ‘60 au fost executate vaste lucrări de acoperire a cursului canalului şi regularizare, acesta fiind în prezent acoperit pe 70% din lungime. Canalul Timiș a fost acoperit pentru a „acoperi” mirosul apărut ca urmare a faptului că în acest curs de apă se deversau apele uzate de la mai multe fabrici din Brașov, inclusiv de la cele din domeniul industriei ușoare. 

După anii ’90, odată cu închiderea uzinelor, apa s-a „curățat”, astfel că acum se discută chiar despre posibilitatea de a se descoperi unele porțiuni. Astfel, încă de anul trecut, viceprimarul Laszlo Barabas a anunțat că se ia în calcul accesarea banilor europeni pentru descoperirea porțiunii de pe strada Castanilor, unde ar urma să se amenajeze și o zona de agrement. De asemenea, recent, când Universitatea Transilvania din Brașov a depus la Primărie documentația pentru construirea unui cămin în locul parcării de la Aulă, membrii Comisiei de Urbanism din Primărie le-au recomandat să ia în calcul și descoperirea canalului din această zonă. 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.