Medicii de familie, protest în stradă pentru serviciile medicale de bază. “Nu vrem să fim secretarele sistemului!”

În jur de 25 de medici de familie din Brașov au pichetat joi sediul Prefecturii, între orele 11.00 și 12.00 într-un gest de nemulțumire față de subfinanțarea acestei categorii a sănătății și față de birocrația din sistem. De la aceeași oră, protestul medicilor de familie s-a desfășurat și în alte orașe mari din țară.

Medicii de familie din Brașov au arătat în protestul lor că spre deosebire de colegii lor din spitale, ei nu au beneficiat de nicio majorare a veniturilor. În plus, ei susțin că această categorie este finanțată cu doar 6% din bugetul asigurărilor de sănătate, ceea ce face din medicina de familie practic, o cenușăreasă. „Asistenţa medicală primară este subfinanţată în mod foarte brutal. De fapt, în ultimii ani au scăzut alocările, sunt undeva sub 6% din bugetul de la asigurările de sănătate. Ne dorim să ne aliniem la standardele UE, ne dorim ca medicina primară să fie pe agenda guvernanţilor, pentru că aici se rezolvă majoritatea problemelor pacienţilor. Şi este dovedit că este benefic pentru sănătatea populaţiei ca noi să funcţionăm cum trebuie“, a spus lidera medicilor de familie din Braşov.

O altă problemă a medicilor de familie este birocrația și legislația foate stufoasă, care îi transformă mai degrabă în “secretari ai sistemului”. În plus, tocmai această birocrație îi împiedică și pe pacienți să beneficieze de serviciile pe care le-ar avea la dispoziție gratuot.

“Pentru ca un pacient să beneficieze de un drept pe care îl are, trebuie să facă o mie de drumuri la o mie de furnizori. În contractul cadru sînt limitări în ceea ce priveşte drepturile medicului de familie de a prescrie nişte medicamente, de a da anumite investigaţii, iar acest fapt generează drumuri inutile ale pacienţilor (…). Ei ar trebui să beneficieze de consultaţii, analize, investigaţii, dar acestea nu pot fi asigurate în mod constant, iar noi suntem primii care trebuie să le explicăm că nu pot beneficia de drepturile lor “, a mai spus președintele Asociaței Medicilor de Familie, dr. Andrea Elena Neculau.   

 „Suntem ca nişte secretare ale sistemului, din păcate, iar asta ne împiedică să ne facem meseria şi ceea ce am învăţat în atâţia ani de facultate“, a spus Andreea Szasz, un medic de familie rezident, care a participat la protestul de joi de la Prefectura Brașov.

O treime dintre medicii de familie din Brașov au peste 60 de ani. “Nu știm cui vom da ștafeta”

Subfinanțarea crasă a medicinei de familie este și motivul pentru care această specialitate, deși este la o bază a serviciilor de sănătate, a devenit prea puțin atractivă pentru tinerii doctori. Așa se face că, cel puțin la Brașov, media de vârstă pentru medicii de familie este de 55 de ani. O treime din cei 320 de medicii de familie din Brașov au peste 60 de ani, iar perspectiva pe termen scurt și mediu nu este deloc încurajatoare.  

În judeţul Braşov sunt în jur de 320 de medici de familie, iar media de vârstă este de 55 de ani. De asemenea, peste 100 dintre ei au mai mult de 60 de ani şi se apropie de vârsta de pensionare, iar cei tineri nu sunt interesaţi de această specialitate. Tinerii nu aleg această carieră ca să ne înlocuiască pe noi. Sigur că discutăm tot timpul despre migrarea tinerilor din sistemul de sănătat,e în general, dar și atunci când ei aleg să rămână, îşi vor alege o specialitate din care pot câştiga potenţial mai bine. În acest moment asistenţa medicală primară nu este o alegere pentru medicii tineri, motiv pentru care nu ştim cui vom preda ştafeta“, a mai spus dr. Andrea Neculau, președintele Asociației Medicilor de Familie din Brașov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.