Nereguli de natură penală la Casa de Asigurări de Sănătate. Corpul de control al ministrului Sănătății și-a încheiat verificările, iar raportul va ajunge la DNA

Controlul demarat de Ministerul Sănătăţii la Casa Națională de Asigurări de Sănătate arată că au fost perioade în care nu existau contracte pentru întreținerea sistemului cardului. Mai mult, acum doi ani, CNAS și câștigătorul unui contract au ajuns la concluzia că acesta este neconform. Faptele sunt de natură penală, aşa că raportul va ajunge la DNA.

Corpul de control al ministrului Sănătății a început controlul de la CNAS după ce sistemul informatic de sănătate a rămas blocat, de mai multe zile. Deja a trecut o lună de când acest sistem electronic a intrat în colaps, și în continuare, platforma informatică este nefuncţională. 



Potrivit TVR, Raportul Corpului de Control arată că, între decembrie 2015 şi noiembrie 2016, nu s-a găsit niciun contract încheiat de CNAS pentru întreținerea sistemului cardului de sănătate. Practic, Casa nu avea la cine apela dacă softul nu funcționa, sau componentele hardware se stricau.  Situația s-a repetat și anul acesta. CNAS nu are suficienți specialiști IT, deși mai mulţi angajaţi au participat la cursuri de instruire tehnică printr-un proiect european de 25 de milioane de euro.

„Un singur consilier avea în fişa postului acest lucru. Ori dacă vă imaginaţi că un singur consilier poate să menteneze un sistem de asemenea anvergură…”, spune ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.



În 2016, CNAS a încheiat un contract în valoare de 4 milioane de euro pentru furnizare de servicii de helpdesk, mentenanţă şi suport tehnic pentru card. Corpul de control a găsit în sertarele Casei un proces verbal care arată negru pe alb starea alarmantă a sistemului cardului de sănătate. Cu toate astea, fostul putător de cuvânt al instituției a lăsat să se înțeleagă că CNAS nu avea cunoștință despre asta. 

„CNAS şi prestatorul au decis că întreg sistemul card electronic e declarat neconform. Tot în acel proces verbal s-a constatat că sistemul nu este securizat şi controlat în acel moment”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.



Raportul va ajunge la DNA. CNAS nu a dorit să comenteze. În timp ce ies la iveală tot mai multe nereguli, de mai bine de o lună, sistemul informatic nu funcţionează. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.