Salvamontiștii din Poiana Brașov au avertizat că pe traseele montane care pornesc din Valea Timişului şi urcă pe Masivul Postăvarul există risc de producere a avalanşelor. Pe aceste trasee sunt cantităţi mari de zăpadă instabilă, cu grosime de la 30 cm la 1,2 m, cea mai riscantă zonă fiind Poiana Trei Fetițe, unde înclinația pantei este suficient de mare pentru a se produce avalanșe.
Pe de altă parte, risc de avalanșe este și în masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic). Astfel, potrivit ANMH, la altitudini de peste 1800 m este risc mare de avalanșe. În zonele mai abrupte, unde sunt şi cantităţi mai mari de zăpadă, se pot declanşa avalanşe spontane de zăpadă, prin alunecarea stratului superior pe crustele aflate sub el, riscul declanşării fiind amplificat chiar şi la suprasarcini slabe.
La altitudini mai mici de 1800 m este risc însemnat de avalanșe. Pe versanţii cu grad mai mare de înclinare, se pot declanşa spontan curgeri sau avalanşe de topire, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.
ANMH precum toate organismele specializate, folosesc scara oficiala pentru desemnarea gradului de periculozitate de declansare accidentala a avalanselor, de la 1 la 5. În cazul de fata, riscul este de 4/5, respectiv 3/5.
1 – RISC REDUS – stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincarcari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanse de mici dimensiuni.
2 – RISC MODERAT – pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat; in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.
3 – RISC INSEMNAT – pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat; declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin; in anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.
4 – RISC MARE – stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.
5 – RISC FOARTE MARE – instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte.