Ministerul Turismului vrea să construiască de la zero o stațiune de schi în Munții Făgăraș. Ce șanse are proiectul?

Ministerul Turismului vrea să construiască de la zero, cu finanțare națională, trei obiective turistice majore: un domeniu schiabil in Muntii Făgăraș, un port de agrement la Sulina și un port turistic la Constanța. Obiectivele apar în MasterPlanul de turism, aprobat în ultima ședință de Guvern.
 

Totuși, nu e clar in acest moment se va întâmpla asta, care sunt costurile, de unde ar veni banii necesari și care e calendarul proiectelor.

Guvernul vrea să finanțeze integral din fonduri publice, nu din fonduri europene, cele trei proiecte calificate „de importanță naționalț”, potrivit Hotararii de guvern care aproba masterplanul investitiilor în turism.

 
Stațiunea turistică de schi din Făgăraș este o idee de aproape 50 de ani, dar nu există prea multe detalii despre proiect. Acum 50 de ani însă, Munții Făgăraș nu erau arie protejată. Acum ei formeaza un sit natura 2000, cu reguli speciale de protecție, așa că rămâne de văzut cum și când se vor putea face amenajările.
 
Masterplanul de dezvoltare a turismului, aprobat de Guvern, pare deocamdată dar o listă de proiecte sau un „wish-list” cu investiții ce au potențial în România. Documentul nu oferă informații suplimentare despre cele trei posibile investiții. Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a declarat pentru Gandul că „ar fi 150 de kilometri de schi într-un singur loc, unde zăpada este peste 250 de zile naturală. Nu au mulţi în Europa. E un vis de-al meu personal. Dacă-l văd începând, pur şi simplu să vină un utilaj, cred că sunt deja în al nouălea cer. (…) E un proiect din 1968, acolo trebuia să fie un oraş olimpic, dar n-au fost bani, a fost cutremurul din `77”.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.