În lipsa sancțiunilor, transparența decizională a primăriilor din județul Brașov… „este și nu prea”

Chiar dacă prin Legea nr. 52 din 2003  privind transparența decizională în administrația publică primăriile trebuie să supună dezbaterii publice actele normative și să ia în considerare propunerile venite din partea cetățenilor, acestea nu pot fi sancționate dacă nu fac acest lucru. Astfel, dacă la nivelul unei unități administrativ-teritoriale nu se respectă regulile privind transparența decizională, singurele „sancțiuni” prevăzute de Legea nr. 52/2003 sunt: posibilitatea unei persoane care se consideră vătămată se adreseze instanței de contencios administrativ sau sancționarea disciplinară a funcționarilor care nu permit accesul persoanelor la ședințele publice sau împiedică implicarea persoanelor interesate în procesul de elaborare a actelor normative de interes public. 

De altfel, știind că în afara unui proces în contencios adminstrativ nu riscă alte sancțiuni primăriile sunt destul de „relaxate” în ceea ce privește aplicarea legii transparenței decizionale. De altfel, șeful Serviciului Juridic din Prefectura Brașov, Liliana Solovăstru, a declarat ieri că în cursul zilei de miercuri, la o ședință cu primarii din județ a fost discutată și tema transparenței decizionale. „În județul Brașov, Legea nr. 52/2003 se aplică și nu prea, mai ales în ceea ce privește aplicarea prevederilor referitoare la aprobarea bugetelor, a taxelor locale, a regulamentelor locale sau a reglementărilor urbanistice ( PUG, PUZ-uri sau PUD-uri). Potrivit legii privind transparența, un proiect de hotărâre trebuie să stea în dezbatere publică timp de 30 de zile şi să fie luate în considerare opiniile sau propunerile cetățenilor, dar nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. În general, primăriile municipiilor și orașelor respectă prevederile Legii nr. 52/2003, problemele mai mari fiind în cazul primăriilor comunelor”, a explicat Solovăstru. 

„Legea transparenței decizionale nu prevede sancțiuni. Actele administrative aprobate de autoritățile locale, fără a respecta prevederile Legii nr. 52 nu sunt afectate de nulitate”, a mai spus șeful Serviciului Juridic fin Prefectura Brașov.

Liliana Solovăstru a explicat și cum încearcă Prefectura să convingă primăriile să respecte prevederile legale privind transparența decizională: transmite „circulare” prin care solicită respectarea legii. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.