Majoritatea din Consiliul Local Brașov a încercat să îl cenzureze pe deputatul USR Tudor Benga

Consiliul Local Brașov i-a refuzat cuvântul deputatului USR Brașov, Tudor Benga, care a luat parte ședința ordinară de vineri, în dorința de a atrage atenția asupra dezbaterii „pe repede înainte“ a bugetului municipiului Brașov.

„Este dreptul meu de a interveni, în această ședință, în calitate de deputat ales de cetățeni, așa cum este prevăzut în Legea 215/2001, iar prin faptul că nu îmi permiteți să fac acest lucru, comiteți o ilegalitate“, le-a transmis Benga consilierilor locali care au refuzat să îi dea cuvântul.

Consilierii locali au refuzat însă să să îi acorde cuvântul deputatului Tudor Benga, președintele de ședință, Adrian Oprică alegând să supună la vot „dreptul“ parlamentarului de a vorbi în plen.

11 consilieri locali au votat PENTRU a-i da cuvântul lui Benga: 8 de la PSD (Gheorghe Achim, Lucian Pătrașcu, Tudor Duțu, Alexandra Crivineanu, Dumitru Tărăbuță, Mircea Bogdan și Gabriela Urse ), 2 PER (Adina Donosă și Dumitru Cuibar) și 1 FDGR (Arnold Ungar).

11 consilieri locali au votat ÎMPOTRIVĂ: 8 PNL (Carmen Ferghete Țop, Sebastian Rusu, Roxana Cojocea, Octavian Ciovică, Sergiu Chifu, Constantin Radu-Iov, Sebastian Bădulescu), 2 PMP (Costel Mihai și Alexandru Neacșu), 1 UDMR (Toro Tamas).

Alți doi consilieri- liberalii Iulian Mara și Ciprian Bucur s-au abținut de la vot, astfel încât președintele de ședință a luat decizia de a nu-i acorda cuvântul lui Tudor Benga, având în vedere că abținerile sunt contabilizate la voturi „Împotrivă“.

„Noi votăm aplicarea legii? Păi ajungem de râsul lumii“

După vot, opinia deputatului, privind dreptul său de a lua cuvântul în ședință, a fost susținută și de consilierul local al FDGR, Arnold Ungar, care le-a reamintit colegilor că „noi am votat dacă dăm cuvântul cetățenilor simpli, nu parlamentarilor, iar dânsul are dreptul după lege să ia cuvântul“. „Prin faptul că noi îl împiedicăm, comitem un abuz. Noi votăm aplicarea legii, dacă o punem sau nu în aplicare? Păi ajungem de râsul lumii“, a spus Arnold Ungar.

Abia în urma unei discuții cu primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, deputatul Tudor Benga a revenit în sală și a putut lua cuvântul în timpul ședinței de Consiliu Local, aleșii „uitând“ de votul dat cu câteva minute mai devreme.

 

„Ceea ce voiam să vă transmit este că dumneavoastră ar trebui să încurajați, pe cât posibil, participarea cât mai largă a cetățenilor, prin dezbatere publică, la deciziile importante ale comunității. Vin cetățeni către mine și spun că modul în care s-a organizat dezbatera publică pe bugetul municipiului nu a respectat anumite intervale – cele 30 de zile înainte de prezentare, cele 10 zile de depunere a amendamentelor. Domnul primar îmi spune că sunt în eroare când vorbesc despre respectarea termenelor legale, dar dacă spre mine vin cetățeni care spun că lucrurile sunt prea «din scurt» anunțate, eu vreau să vă transmit acest feed-back primit de la eiu. Eu susțin un spirit de colaborare în mijlocul comunității, nu doar să respectăm litera legii, ci să mergem dincolo de ea, în ideea de a-i implica și pe cetățeni în luarea deciziilor“, le-a spus deputatul Tudor Benga, consilierilor locali, după ce a putut lua cuvântul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.