A treia încercare de vânzare a autocarului turistic etajat nu a trecut de votul Consiliului Județean Brașov

Vânzarea autocarului turistic, ce a costat 300.000 de euro în urmă cu zece ani, nu a fost aprobată de CJ Brașov. Autobuzul, aflat în proprietatea privată a județului Brașov nu mai circulă de trei ani, iar Consiliul Județean a încercat să îl vândă sau să îl dea spre închiriere având în vedere că sumele pentru întreținerea lui sunt foarte mari (detalii AICI). O nouă încercare, care trebuia să primească acordul plenului județean, a picat joi, pentru că nu a obținut două treimi din voturile membrilor. 
Executivul CJ Brașov a arătat că autobuzul trebuie vândut, întrucât Curtea de Conturi  a solicitat valorificarea bunurilor din patrimoniu ale județului. 

Adrian Veștea: „Nu avem regie de transport, traseu omologat și acest autobuz nu are cum să devină rentabil

Președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, spune că decizia vinderii acestui autocar s-a luat în contextul în care „Consiliul Județean nu are o regie de transport, nu are un traseu omologat și după toate calculele făcute de noi, acest autobuz nu a avut cum să devină rentabil și trebuie subvenționat. Exploatarea acestui vehicul ar trebui făcută de către cei care au ca obiect de activitate aceste lucruri. Nu cred că ar trebui să suplinim această treabă și să intrăm într-o concurență neloială cu alte societăți comerciale care plătesc dări la stat și care, până la urmă, lucrează ca să devină profitabile”.

De cealaltă parte, Radu Mitric (PSD) a precizat că aleșii au solicitat amânarea cu 30 de zile a proiectului de hotărâre, pentru a se vedea dacă se pot prelua modelele de succes de la Oradea , Constanța sau București, unde există astfel de autobuze turistice funcționale.

Pentru a scoate autobuzul la vâzare ar fi fost nevoie ca două treimi dintre membrii plenului CJ să voteze în favoarea deciziei, însă la ședința de azi, din 35 de consilieri au fost prezenți numai 27, iar 4 s-au abținut. Astfel nu au fost obținute cele 23 de voturi necesare trecerii proiectului.  Proiectul supus aprobării plenului CJ Brașov prevedea, pe de o parte, vânzarea la licitație publică cu strigare a autobuzului turistic, caietul de sarcini pentru vânzarea la licitație și îmșuternicirea președintelui CJ să desemneze prin dispoziția sa, componența unei comisii care să se ocupe de licitație.

Prețul de licitație, considerat prea mare

Autobuzul marca AYATS BRAVO, cu numărul de înmatriculare Bv-44-CJB are o valoare de piață estimată la 93,500 de euro, echivalentul a 427.000 de lei fără TVA.  Consiliul Județean a mai aprobat o dată vânzarea lui, prin licitație cu strigare. Însă la evenimentul organizat pe 22 noiembrie 2011 nu s-a prezentat niciun participant, ceea ce a determinat repetarea licitației, pe 6 decembrie 2017, cu acelați rezultat însă.

Autobuzul turistic a fost achiziționat de fostul președinte al Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, și a costat 300.000 de euro. Pe perioada cât a funcționat, autobuzul a fost în gestiunea SC Consilpres SRL, firma al cărei asociat unic este județul Brașov. În urmă cu trei ani, autobuzul a fost tras pe dreapta, pentru că nu era profitabil, iar reprezentanții CJ au arătat atunci că, chiar și în aceste condiții, de la bugetul județului se cheltuiau cam 500.000 de lei anual, pentru întreținerea lui. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.