După ce în urmă cu mai mulţi ani au fost „trase obloanele” fostei fabrici de încălțăminte din Brașov, de pe strada Avram Iancu 66 ( care înainte de 1989 se numea „Timpuri Noi”, iar după Revoluţie – TINO), de câteva luni, una dintre halele uzinei a fost închiriată de echipa Festivalului AMURAL, care o va transforma în primul hub cultural-creativ din Brașov.
Proiectul, numit VISSSUAL, presupune transformarea fostei linii de producție într-un un spațiu de congruență pentru artiști, makeri, freelanceri și public, un spațiu pentru evenimente, dezbateri, creație, experiment, producție și învățare. Cu alte cuvinte: „un loc pentru visare și realizare“, după cum spune Răzvan Pascu, unul dintre cei care au dezvoltat proiectul VISSSUAL.
„Spațiul este susținut financiar din fonduri proprii, dublate de parteneriate cu sponsori locali și naționali. Momentan este în stadiul de construcție, în proces de avizare și implementare a conceptului arhitectural. Fosta hală va fi reamenajată păstrând cât mai mult din specificul original. Cu materialele de construcții suntem ajutați de sponsori, dar noi trebuie să plătim mâna de lucru. De exemplu, toate dotările pentru toaletă sunt asigurate de un sponsor, obiectele sanitare fiind «de lux», dar noi va trebui să plătim muncitorii care să facă lucrările, adică 7.500 lei”, a declarat directorul de creație al Festivalului AMURAL, Răzvan Pascu, vorbind despre primele amenajări care transformă fosta hală industrială în hub creativ.
Pentru această hală, cu o suprafață de 580 mp, în următorii trei ani se va plăti o chirie de 1.400 euro/lună și vor fi făcute mai multe compartimentări și amenajări, pentru a face un spațiu primitor pentru artiști și public.
Cu toate acestea, artiștii de la AMRAL sunt optimiști în ceea privește succesul acestui proiect, planificând chiar și extinderea lui. „În anul 2019 avem în palan amenajarea etajului, iar peste doi ani a terasei”, a mai spus Pascu.
Deja, în fosta hală au fost aduse câteva piese de rezistență, printre care o Dacie D 6 Estafette, perfect funcţională, fabricată în anii ’70 în aproximativ 600 de exemplare, cele mai multe intrând în parcul auto al Poştei Române.
Cum au definit organizatorii AMURAL, conceptul Visssual:
- Nu e ceva rigid, nu e o instituție, nu e ceva final. E mai degrabă o invitație serioasă de a face ce visezi cu adevărat să faci.
- E un loc în care makerii își vor găsi space-ul.
- E un loc în care freelancerii își vor găsi libertatea.
- E un loc în care artiștii vor găsi inspirația și vor organiza creația.
- Un loc în care consumatorul de artă se va găsi și regăsi și regândi pe sine.
- Un loc de joacă.
- Un set de unelte, ca un briceag uriaș în continuă metamorfoză. Un briceag cât o hală.
- Un Amural permanent
Concepte similare – spații creative create prin reconversii industriale- se întâlnesc în Europa încă din anii 80. În România există câteva exemple care au revitalizat orașe în ultimii doi ani: la București este Nod Makerspace, la Timișoara Ambasada, la Iaşi Hubrica.
a) Englezisme gramada. Sa nu fie decat atat.
b) Spatiul e idiot ales. Iti strepezeste imaginatia!
c) Nimic legat de specificul orasului. O fi o banda de demontaj cultural?
Stimate domn jurnalist! De unde ați tras dvs. concluzia ca “au fost trase obloanele de mai mulți ani?” Macar aveti idee cam de câți? Pentru că dacă nu știați atunci aflați că fosta “Timpuri Noi”, sau TINO ( cu majuscule pentru cei care habar n-au ce vorbesc sau scriu) – este probabil singura din țară care si-a pastrat profilul încă din timpuri care nu prevesteau nici macar venirea comunistilor la puterere. Ca informație pentru dvs domnule jurnalist ( sau mai bine zis “de știri făcătoriu” ) nici măcar fostul CIBO – situat putin mai sus de numărul 66 pe ” Cuza Voda” -desi e cam aceeasi strada – nu a rămas în picioare. Si in timp ce se amenaja hala cu pricina pentru interesantul proiect pe care il descrieti se intra pe o poarta păzită a unei fabrici care încă functioneaza pe acelasi profil încă de prin una mie opt sute si ceva – lucru la limita imposibilului de făcut în România contemporană. Asa ca v-as ruga din suflet înainte să faceți niște afirmatii sa le verificați. Sunt convins ca articolul dvs. nu a fost scris pentru a prezenta activitatea fabricii TINO ( fosta Timpuri Noi într-adevăr) dar nici sa faceti o introducere fara sa aveti cea mai mică idee despre locul unde se va desfășura frumosul dvs. proiect căruia îi doresc sincer viata cat mai lunga si sa nu ajunga in situatia sa ” tragă obloanele”.
Freelancer, maker etc….chiar nu mai aveti nici o mila de limba noastra ? Nu mai aveti rusine nu mai aveti coloana vertebrala. Infestati limba cu anglicisme, o bastardizati cu totul, nu mai aveti principii, nu mai aveti morala! Daca economia a fost complet distrusa, invatamantul si sanatatea la fel, hai sa facem sa dispara si limba in care ne-am nascut.
Cred că adevărata “bastardizare” este aruncarea cu ură, sau “hate” cum zicem noi, tinerii “ignoranți, fără principii sau morală”, într-o direcție în care pare să se fi investit contrariul. Vă rog să nu luați în seamă astfel de personaje. Nu vă veți întâlni niciodată cu ele oricum, sunt mult prea ocupate: Antena 3 emite non-stop.
Vă admir inițiativa și eforturile depuse. Deși vin dintr-un mediu mult mai pragmatic decât target-ul vostru, îmi doresc să ajung pe la voi – it’s all about balance :).
Numai bine!