Platformele industriale ale Braşovului devin mall-uri!

Marile platforme indistriale ale Braşovului sunt transformate, încep-încet în mall-uri şi hypermarketuri. După ce în ultimii ani au fost demolate aproape toate vechile uzine din oraş, în perioada următoare, în locul unora dintre se vor construi centre comerciale. Anul acesta, este anunţată începerea lucrărilor la trei obiective, care au obţinut avizele din partea primăriei Braşov.
Vă propunem să aruncăm împreună o scurtă privire asupra cîtorva dintre fostele platforme industriale ale Braşovului care au renunţat la activitatea de producţie şi se vor transforma în spaţii comerciale.
Pe fosta platformă industrială Tractorul, lângă drumul inaugurat anul trecut ce traversează zona economică Coresi, în această primăvară va începe construirea unui centru comercial. Complexul va realizat de Auchan, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni de la data deschiderii şantierului. Clădirea va avea parter şi un etaj, se va întinde pe 5,7 hectare (cât opt terenuri de fotbal sau de trei ori suprafaţa unui hypermarket din oraş) şi va cuprinde zone comerciale şi de agrement. Vor fi amenajate peste 2.200 de locuri de parcare, dar şi staţii pentru taxiuri şi pentru mijloacele de transport în comun. Dezvoltatorul francez a preluat terenul aferent în primăvara anului trecut, de la Flavus Investiţii, societatea, care, în 2007 a cumpărat fosta uzină Tractorul, pentru 77 milioane de euro.
 drumul-coresi-1
În mijlocul platformei a fost construită şi o nouă arteră rutieră, care va alimenta zona viitorului centru comercial.
În locul fostei uzine Fartec, acum trei-patru ani a fost anunţată construirea centrului comercial şi de divertisment «Korona Shopping Center», dar lucrările ar putea  începe abia în această vară. Complexul se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare şi va fi construit de un dezvoltatorul imobiliar polonez Echo Investment (firma a fost unul dintere sponsorii principali ai Festivalului Olimpic al Tineretului European 2013, găzduit de Braşov). Proiectul conceptual al  centrului a fost elaborat de către biroul de proiectare Bose International Planning & Architecture. Costul de realizare a investiţiei este estimat la 100 milioane euro. Construcţia centrului va demara în I jumătate a anului 2013, iar finalizarea este programată pentru al IV-lea trimestru al anului 2014.
„Korona” este conceput ca un centru comercial şi de divertisment multifuncţional. În prima etapă a proiectului au fost prevăzuţi aproximativ 35.000 mp pentru un spaţiu comercial cu magazine şi puncte de servicii, restaurant, zonă de agrement şi un cinematograf cu 7 săli. Următoarea etapă de construcţie prevede extinderea pe încă 10 000 mp suplimentari, pentru spaţii comerciale. Clienţii-conducători auto ai centrului „Korona” vor avea la dispoziţie cel puţin 1.500 de locuri de parcare. Centrul comercial de pe platforma Fartec va crea 1.500 de locuri de muncă.
Pentru asigurarea accesului în zona viitorului centru comercial Korona, în apropierea intersecţiei dintre Bulevardul Griviţei şi Strada Stadionului constructorul complexului va amenaja un sens giratoriu, pentru care a primit deja avizul Comisiei de Circulaţie. Potrivit purtătorului de cuvînt al primăriei, Sorin Toarcea, „lucrările vor începe imediat ce timpul va permiote acest lucru”.
În locul uzinei Hidromecanica, în centrul oraşului, Cora va construi spaţii comerciale, sedii pentru birouri, precum şi o parcare subterană. Până acum, a precizat Sorin Toarcea, a fost eliberată autorizaţia de demolare, fiind în pregătire documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, investitorul anunţând că anul acesta ar putea fi deschis şantierul.
hidro (3)
 Până acum, s-au făcut doar demolările pe platforma Hidro

În ceea ce priveşte terenul de pe Strada Hărmanului, unde a fost Lemexim (fabrică de mobilă), IUS (fabrică de unelte şi scule ce şi-a mutat halele de producţie în Triaj) şi Lubrifin (rafinărie, apoi faprică de uleiuri auto, ce s-a mutat la ieşirea din Braşov, spre Cristian), în ultimii trei ani, după ce halele au fost demolate, nici un investitor nu s-a arătat interesat să dezvolte un proiect imobiliar. „În această zonă, potrivit Planului Urbanistic Zonal, ar trebui construit un complex rezidenţial şi mai multe spaţii comerciale”, a mai spus Toarcea.

 ius

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.