Ministrul Carmen Dan: „Multe case din Augustin sunt în zone inundabile. Nu știu cum s-au dat autorizațiile“

Ajunsă cu un elicopter la granița dintre județele Covasna și Brașov pentru a evalua situația inundațiilor, ministrul de Interne Carmen Dan a declarat joi că situația de risc înalt nu a dispărut încă și că se menține posibilitatea evacuării forțate din unele sate din zonă.

„Situația a fost mai critică azi-noapte, dar n-aș spune că am ieșit din zona de risc, încă o tratatăm ca pe o situație cu foarte mare risc. Această evacuare poate fi și forțată, pentru că sunt locuințe care se află în zone inundabile“, a declarat ministrul, la Căpeni, în Covasna, una dintre localitățile aflate în situația în care oamenii să fie evacuați din calea apelor.

Carmen Dan a precizat că este foarte important ca oamenii să își dea seama că se află într-o zonă de risc. „Când sunt mai multe cursuri de apă, în zone de confluență, se crează un blocaj. Din cauza aceasta cred că trebuie să conștientizăm oamenii că trebuie să fie duși, la nevoie, în zone de siguranță“, a declarat ministrul de Interne.

Evacuarea forțată în caz de risc este decisă de primarul localității. 

Întrebată dacă, atunci când a survolat zona, a văzut case construite în zone inundabile, ministrul a confirmat acest lucru. Carmen Dan a făcut referire directă la comuna Augustin din județul Brașov, unde sunt multe case care au fost construite în zona inundabilă. „Sunt case care se află în zone inundabile, mai ales în localitatea Augustin, județul Brașov. Nu știu cum s-au dat autorizații în zone cu risc de inundații”, a spus ministrul.

Ceea ce trebuie precizat este fatul că Augustin este una dintre cele mai sărace localități din județul Brașov, dar și una dintre cele în care construcțiile s-au făcut de-a lungul timpului în cel mai haotic mod și fără niciun fel de documentații. De asemenea, una dintre problemele de la Augustin a apărut după ce apa a trecut pe sub două podețe de cale ferată, amenințând gospodăriile din zonă. Autoritățile au contatat, la Augustin, și o fisură apărută în digul de apărare de pe malul Oltului, care de asemenea crează o situație de risc, în cazul în care precipitațiile vor continua.

1 Comentariu

  1. Voi de autorizatii va plangeti ???? Nu casele sunt construite gresit !!!!!
    Hotia padurilor este de vina loati masuri pana nu muriti inecati …. trezitiva macar in ultimul ceas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.