USR a pezentat joi, 8 martie, un sondaj IMAS care arată că, în luna februarie, PNL a depășit în procente PSD, pentru prima dată după alegerile din decembrie 2016. Potrivit sondajului, efectuat telefonic, având marja de eroare de +/- 3,1%, PNL are 29,4%, fața de 28,6% ale PSD, diferența fiind astfel în marja de eroare.
„Datele din februarie 2018 le confirmă pe cele din luna precedentă: USR crește. În decembrie revenisem la cota cu care am intrat în Parlament, iar datele pe ianuarie și februarie confirmă creșterea și un trend deja instalat: PSD pierde teren, în timp ce USR și PNL cresc. În februarie 2018 se produce efectul de foarfecă: PSD pierde poziția de lider al clasamentului partidelor: 28,6% PSD – 29,4% PNL. Încă în marja de eroare diferența, deci trebuie să vedem dacă trendul se confirmă în martie. Dar pentru PSD, care cade de sus, faptul ca e «finish la fotografie» e catastrofal”, se arată în prezentarea făcută de USR.
Dragnea are notorietate dar nu și încredere
Sondajul arată, nu doar o scădere a PSD, dar și o discrepanță între partid și liderul său. Astfel președintele PSD are o încredere de 9,2%, la o cotă de notorietate de 98%, cea ce înseamnă practic că toți românii au auzit de Dragnea, dar doar 1 din 10 au încredere în ce spune el.
O asemenea discrepanță între partid și lider nu a avut PSD niciodată, partid care mereu a avut lideri cu încredere mare: Iliescu, Năstase, Ponta, chiar și Geoană
PNL crește ca partidul-alternativă din sistem. Între PSD și PNL e o bătălie între mașinării de partid organizate. PNL crește mai ales în Ardeal, unde PSD a coborât la 17% (PNL are 29% în Ardeal, USR 13%). Primarii din Ardeal reprezintă motorul PNL.
PSD domină în rural, USR ia fața PNL în orașele cu populație este 200.000 de locuitori
La fel de interesant este faptul că USR performează are cifre mai bune ca PNL în orașele cu peste 200.000 locuitori. Sondajele se prezintă astfel: PSD 22%, USR 18,3% și PNL 17,7%.
În orașele mici, PSD domină încă tot: 40,4%, PNL 28%, USR 7%.
În rural, tot PSD domină, dar scade la 33%.
PNL stă bine în rural și în orașele mici și mijlocii: 28 – 29% stabil pe cele trei categorii: sat / oraș mic / mijlociu. În schimb liberalii stau prost în orașele mari: iau cam 17%, acestea fiind zonele în care USR are mai mult succes.
Fii primul care comentează