PSD pune egal între infractorii de azi și foștii deținuți politic. Octav Bjoza: „O dovadă ori de ignoranță, ori de rea credință“

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza  a reacţionat dur marţi la comparaţia făcută de PSD între situaţia condamnaţilor pentru corupţie şi întemniţarea de către comunişti a oponenţilor politici.



 

Reacția lui Octav Bjoza vine după ce, într-o postarea pe Facebok, PSD a comparat condamnările politice de dinainte de 1989 cu situaţia celor condamnaţi în ultimii ani pentru corupţie, în ceea ce s-a dorit a fi un răspuns la avertismentul Comisiei Europene către Guvernul Dăncilă să nu permită punerea în discuţie a hotărârilor judecătoreşti definitive. 

Octav Bjoza: „Orice asemănare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovadă ori a ignoranţei, ori de rea credinţă. Atunci, noi am fost bătuţi, torturaţi, înlănţuiţi, înfometaţi şi lipsiţi de minime condiţii de igienă şi asistenţă medicală. A face o paralelă între viaţa de penitenciar de azi şi cea de atunci, este o jignire grosolană adusă la adresa noastră. (…) În vara lui 1959, an de referinţă pentru temniţele comuniste, a fost perioada cu cea mai mare densitate şi mortalitate din istoria penitenciarului Gherla. Eram şapte deţinuţi la două patru metalice. Eram patru deţinuţi pe metrul pătrat, nu un deţinut la patru metri pătraţi. Această categorie socială a foştilor deţinuţi politici, greu de digerat de mai toţi cei care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani, a fost şi a rămas umilită prin aşa-zisele reparaţii care ni s-au făcut”, a declarat Octav Bjoza pentru G4Media.ro. 

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, PSD a comparat situaţia infractorilor condamnaţi în ultimii ani pentru corupţie, cu condamnările politice de dinainte de 1989. 



 

Potrivit monitorulexpres.ro, în postarea de pe Facebook, partidul condus de Liviu Dragnea, el însuşi condamnat definitiv într-un dosar, condamnat în primă instanţă în altul şi anchetat într-un al treilea, dă exemplul Legii 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că „toate efectele hotărârilor judecătoreşti de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept”.

„Apreciem faptul că reprezentanţii Comisiei Europene s-au exprimat faţă de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate şi au fost abolite de România democratică, tot aşa nu putem rămâne indiferenţi când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a PSD.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.